Pexels.com archyvo nuotr.

Patalynės pasirinkimas yra nelengva užduotis, nes ji turi būti ne tik maloni kūnui, bet ir estetiškai patraukli, derėti su bendru namų interjeru. Vis dėlto, atkreipę dėmesį į keletą dalykų, džiaugsitės išties kokybišku ir ilgaamžiu pirkiniu, papuošiančiu jūsų namus.

Kas yra kokybiška patalynė?

Lovoje praleidžiame trečdalį gyvenimo, todėl labai svarbu, kad patalynė būtų patogi, leistų kūnui kvėpuoti ir apgaubtų jaukumu. Audinys po skalbimo neturi veltis, susitraukti ar blukti. Ne mažiau svarbu, kad išskalbti užvalkalai greitai išdžiūtų ir juos būtų lengva išlyginti. Patalynė ir jos kokybė priklauso nuo daugybės kriterijų, tačiau patys svarbiausi, be abejo, yra audinio sudėtis ir tankis.

Medvilniniai patalynės komplektai – vienas populiariausių šiandienos pirkėjų pasirinkimų. Medvilnė – praktiškas, patvarus ir orui laidus audinys, į kurį malonu susisupti. Ji nekaupia drėgmės, todėl tinka gausiai prakaituojantiems žmonėms. Tankesnio audinio patalynė yra patvaresnė. Svarbu atkreipti dėmesį ir į audinio sudėtį – medvilninė patalynė su sintetiniais priedais bus pigesnė, tačiau greičiau bluks, susidėvės, praras gerąsias savybes. Tas pats galioja ir daugelio pamėgtai satininei patalynei – ją turi sudaryti 100 proc. medvilnės, be sintetinių priemaišų, kitaip tokia patalynė greit apsivels burbuliukais. Kokybiškas satinas turi ypač lygų ir švelnų paviršių, vasarą maloniai vėsina. Jį paprasta skalbti ir lyginti, o spalva ilgai išlieka nepakitusi.

Linas – natūralus, praktiškas audinys, padedantis palaikyti vienodą kūno temperatūrą. Patogus naudoti visais metų laikais – vasarą vėsina, o žiemą šildo. Dėl antibakterinių savybių tinka ir alergiškiems bei prakaituoti linkusiems žmonėms.

Natūralūs šilkiniai patalynės komplektai pasižymi purumu ir lengvumu, yra laidūs orui ir nekaupia drėgmės. Vasarą šilkas vėsina, o žiemą – šildo, neturi alergenų, tad puikiai tinka ir alergiškiems žmonėms.

Patalynės dizaino tendencijos

Patalynės, kaip ir bet kokio kito namų dekoro elemento, mados kinta kasmet, tačiau egzistuoja universalūs patarimai, kaip „neišklysti iš kelio“ renkantis šią prekę savo namams. Visų pirma, apsidairykite miegamajame – kokios spalvos jame dominuoja? Šiltas ar šaltas koloritas? Pagrindinė taisyklė – patalynė turi derėti su bendra kambario tematika. Tarkime, moderniu stiliumi įrengtame miegamajame tikrai netiks ryškiaspalvė, gėlėmis marginta patalynė. Prieš rinkdamiesi patalynės spalvą, nuspręskite, ar norite, kad ji papildytų kambario koloritą, būtų jam artima (pvz., pilka–mėlyna), ar priešingai – kad su juo kontrastuotų (pvz., mėlyna–geltona). Atsižvelkite ne tik į kambario sienas, bet ir į baldus, naktines užuolaidas, kilimus ir t. t.

Dažniausios patalynės pirkėjo klaidos

Viena dažniausių klaidų perkant patalynę skubotai – netinkamai parinktas užvalkalų dydis. Prieš perkant patalynę būtina išmatuoti čiužinio, antklodės ir pagalvių plotį ir ilgį. Kadangi natūralaus pluošto audiniai skalbiami traukiasi, patariama įsigyti bent 5 cm didesnius užvalkalus. Kartais nepamąstoma apie tai, kaip atrodys ant lovos užtiesta paklodė. Auksinė taisyklė – ją verta pirkti bent po 20 cm didesnę iš visų kraštų, kad gražiai gulėtų ir neslystų nuo lovos.

Ko derėtų vengti perkant patalynę? Jei pirkdami gaminį pastebėjote, kad užvalkalų vidinės siūlės nelygios, yra siūliukų atplaišų, geriau iškart eikite prie kitos lentynos. Kokybiški užvalkalai siuvami specialia siūle ir tokio paties atspalvio kaip pats audinys siūlais.

Nereikia manyti, kad kokybiška patalynė būtinai reiškia dideles išlaidas, juolab jei tik ką įsikraustėte į naujus namus ir dar daug ko stokojate. Vertingas patarimas – kaip ir perkant bet kokį kitą gaminį, prieš dairantis patalynės verta iš anksto nusistatyti biudžetą. Ir net tuo atveju, jei už norimą pinigų sumą nerandate to, ko norite, neverta skubėti jos didinti. Puikų rezultatą galite pasiekti derindami, pavyzdžiui, pigesnę paklodę su brangesniu antklodės užvalkalu. Ir atminkite – patalynė internetu beveik visada bus pigesnė, nei įsigyta parduotuvėje.

Užsakymo Nr. KMC190025

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: