Organizatorių archyvo nuotr.

Skaitymas vaikams yra vienas geriausių dalykų, kuriuos galite dėl jų padaryti. Smagiai kartu leisdami laiką galite prisidėti prie vaiko kalbos tobulėjimo, emocinio intelekto lavinimo ir ateities pasiekimų moksle. Nesvarbu kokio amžiaus jūsų vaikas, išrinkite knygą ir pradėkite jau dabar! Pateikiame sąrašą priežasčių, kodėl verta skaityti vaikams.

Kalbos lavinimas

Klausydamiesi knygelių vaikai tobulėja – skaitymas prisideda prie naujų smegenų jungčių kūrimosi. Skaitykite, net jei jums atrodo, kad vaikas per mažas suprasti knygas. Kuo daugiau naujų žodžių kasdien išgirs mažylis, tuo turtingesnis jo žodynas taps ateityje. Skaitydami prisidėsite prie to, kad jūsų vaikas galės sklandžiau reikšti savo mintis ir lengviau mokysis tą daryti savarankiškai.

Dėmesingumo ugdymas

Galbūt jūs vaikas dar mažas, bet tikėtina, kad ir jis netrukus ima pažinti išmaniąsias technologijas. Interaktyvus turinys prisideda prie to, kad vaikams (kaip, beje, ir suaugusiems) tampa vis sunkiau susikaupti ilgesniam laikotarpiui. Skaitymas – efektyvus šios problemos sprendimo būdas. Klausydamas kaip jam skaitote, vaikas mokosi sutelkti dėmesį ir susikaupti. Dėmesio koncentracija yra svarbus įgūdis, reikšmingai prisidedantis prie to, kaip jūsų vaikui seksis mokykloje.

Pagrindas kritiniam mąstymui

Kai skaitote, vaikai ne tik klauso. Jie taip pat bando aktyviai suvokti informaciją. Taip yra stiprinamas jų kritinis mąstymas. Padėkite vaikams tą daryti užduodami klausimus: ką jie darytų ir kaip elgtųsi panašioje situacijoje. Teksto suvokimo ir kritinio mąstymo ugdymas prisidės prie aukštesnio jūsų vaiko intelekto ir akademinių pasiekimų ateityje.

Stipresnis ryšys

Skaityti ne tik naudinga, bet ir smagu. Tai taip pat yra proga sustiprinti tarpusavio ryšį. Skaitymas, kaip ir bet kuri kita įtraukianti, raminanti ir su pozityviomis emocijomis susieta veikla, padeda kurti artumą tarp vaikų ir tėvų. Skaitydami stenkitės atsiriboti nuo išorės dirgiklių, o jūsų ypatingą laiką kartu tegu lydi švelnumas ir apkabinimai. Kalbėdami apie drauge perskaitytas knygas su vaiku priprasite dalintis jausmais ir įspūdžiais. Tai padės kurti atvirumu ir pasitikėjimu grįstą judviejų bendravimo atmosferą.

Emocinio intelekto lavinimas

Skaitymas padeda įsijausti į kito asmens perspektyvą. Klausydami knygelių vaikai tapatinasi su skirtingų istorijų herojais, mokosi suprasti ne tik savo, bet ir kitų žmonių jausmus. Taip ugdoma empatija, kuri yra viena esminių emocinio intelekto sudedamųjų dalių. Norėdami sustiprinti šį skaitymo privalumą, užduokite vaikams papildomų klausimų – kaip jūsų vaikai jaustųsi, jei atsidurtų knygos herojaus vietoje. Pastebėkite skirtingas knygelės herojų emocijas ir padėkite vaikui jas įvardinti.

Vaizduotės skatinimas

Maži vaikai kasdien žaisdami ar užsiimdami bet kokia kita veikla, savo galvoje kuria ištisus naujus vaizdingus pasaulius. Tai naudingas įgūdis, kurį verta skatinti. Skaitymas yra vienas iš būdų tą daryti. Klausydami knygos vaikai galvoje kuria savą spalvingą filmą. Taip pat šiuo būdu mažieji pasisemia naujų idėjų ir siužetų, ima naudoti jas kurdami savo istorijas ar žaidimus. Taip auga ir yra puoselėjamas jų kūrybiškumas.

Pagalba įveikiant stresą

Per dieną tiek mes, tiek vaikai susiduriame su aplinkybėmis, kurios kelią stresą. Skaitymas vaikui yra puiki galimybė su juo susidoroti. Jei skaitysite savo vaikui prieš miegą, padėsite jam nusiraminti ir apdoroti dienos įspūdžius. Jūsų artumas, švelnumas, ramus balsas padės tai padaryti. Taip pat svarbu ir pokalbis. Galbūt vaikui teko patirti ką nors panašaus kaip knygelių herojui – įveikti baimę, patirti liūdesį, pyktį, vienišumą ar didelį džiaugsmą? Knygelių padedami galėsite visa tai aptarti, atrasti būdų kaip susidoroti su trikdančiais įvykiais ir stipriomis emocijomis.

Skaitymo vaikams privalumus pastebėkite ne iš karto. Didžioji dalis jų atsivers tik vaikams augant ir padės pagrindą jų gabumų puoselėjimui ir judviejų stipriam ryšiui. Skaitykite, jei jūsų vaikas kūdikis, ikimokyklinukas ir netgi vėliau, kai tą daryti išmoksta pats. Kelios ar daugiau minučių per dieną skirtos skaitymui gali padaryti stebuklus.

Užsakymo Nr. KMC220117

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: