Pexels.com archyvo nuotr.

Nekilnojamojo turto vertinimas yra svarbus turto pardavėjams, nekilnojamojo turto pirkėjams ir nekilnojamojo turto investuotojams, siekiant nustatyti nekilnojamojo turto pirkimo ar pirkimo kainą. Šiame straipsnyje bus aptartos pagrindinės nekilnojamojo turto vertinimo koncepcijos ir metodai, kurie gali padėti jums priimti gerus investicinius sprendimus

Nekilnojamojo turto vertinimas yra procesas, kuris lemia nekilnojamojo turto ekonominę vertę. Procesas nėra toks paprastas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, nes skirtingai nuo kitų sandorių, tokių kaip akcijų pardavimas, nekilnojamojo turto sandoriai vyksta kitaip bei yra unikalūs. Todėl reikalinga profesionali nuomonė iš šalies. Tik suprasdami, tinkamai įvertinę nekilnojamojo turto vertę, galėsite būti tikri, jog gausite už jį tinkamą atlygi, nenuskriausdami nei savęs, nei pirkėjo.

Nekilnojamojo turto agentai gali pateikti duomenis apie ankstesnius pardavimus šioje srityje. Arba galite naudoti specialiai tam skirtas mobiliąsias programėles. Tai gali suteikti jums reikalingos informacijos apie turto vertę konkrečioje srityje. Tačiau, žinoma, tikslesnę informaciją gausite iš nekilnojamojo turto agentų.

Nekilnojamojo turto vertintojo paslaugos

Kaip jau minėjome, vienas iš geriausių būdų suprasti tikrąją nekilnojamojo turto vertę – samdyti nekilnojamojo turto vertintoją. Jie jums pateiks rašytinę ataskaitą, kurioje nurodoma, kaip jie pasiekė savo išvadą.

Nekilnojamojo turto vertinime atsižvelgiama į:

  • Ankstesnes pardavimo kainas;

  • tendencijas ir prognozes;

  • Artimiausius projektus šioje srityje.

Stenkitės surasti nepriklausomą turto vertintoją, o ne tą, kuris vienokiais ar kitokiais santykiais susijęs su pardavėju ar jų atstovu. Jei nuspręsite samdyti tokį vertintoją, įsitikinkite, kad žinote apie jo ir pardavėjo santykius, ar jie netrukdo nekilnojamojo turto vertintojui nešališkai, sąžiningai dirbti savo darbo.

Jums reikės nekilnojamojo turto vertintojui pateikti išsamią informaciją apie save, savo turtą ir duoti sutikimą, jog jis gali šia informacija disponuoti, atlikdamas turto vertinimą. Turėsite turto vertintojui suteikti šią informaciją:

  • Pasakyti savo vardą bei kontaktinius duomenis;

  • Nurodyti, kodėl užsakėte atlikti nekilnojamojo turto vertinimą;

  • Turto tipą (pvz., laisva žemė, namas mieste, užmiesčio namas ir pan.);

  • Tikslų objekto adresą;

  • Teisinį turto aprašymą (jeigu jūs jį žinote) ir kt.

Užsakymo Nr. KMC190026

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: