Teheranas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Aukštas Irano pareigūnas šeštadienį pareiškė, kad jo šalis neketina keisti savo naujai paskirto ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų (JT), kuriam Jungtinės Valstijos atsisakė išduoti vizą.

Penktadienį Baltieji rūmai pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neišduos vizos Teherane paskirtam naujam ambasadoriui Hamidui Aboutalebi (Hamidui Abutalebiui), kuris įtariamas sąsaja su 1979 metais buvusia JAV įkaitų krize,

“Mes nesvarstome alternatyvaus pasirinkimo, – sakė naujienų agentūrai “Mehr” Irano užsienio reikalų viceministras Abbas Araqchi (Abasas Arakčis), kuris yra ir aukščiausias derybininkas dėl branduolinės programos. – Mes spręsime šį reikalą pagal JungtiniųTautų teisinius mechanizmus.

JAV Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney (Džėjus Karnis) penktadienį nurodė: “Mes informavome Jungtines Tautas ir Iraną, kad nesuteiksime vizos ponui Aboutalebi.”

Manoma, kad H.Aboutalebi priklausė musulmonų studentų grupei, kuri 444 dienas laikė 52 amerikiečius įkaitus, užėmusi Jungtinių Valstijų ambasadą Teherane. Tačiau diplomatas tvirtino, kad jo vaidmuo anuomet apsiribojo vertimu ir derybomis.

Irano misijos prie JT atstovas Hamidas Babaei (Hamidas Babaėjis) sakė, jog JAV sprendimas neišduoti vizos H.Aboutalebi yra ne vien apgailėtinas, bet ir “prieštaraujantis tarptautinei teisei, šalies šeimininkės pareigoms ir suverenios valstybės narės neatsiejamai teisei skirti savo atstovus prie Jungtinių Tautų”.

Jungtinės Valstijos, kuriose būstinę turi Jungtinių Tautų Organizacija, paprastai privalo suteikti vizas asmenims, pakviestiems į JT būstinę Niujorke. Tačiau išimtys gali būti daromos, kai vizų prašantys asmenys įtariami šnipinėjimu prieš Jungtines Valstijas arba laikomi keliančiais grėsmę Amerikos nacionaliniam saugumui.

Atvejai, kai vizos neišduodamos paskirtiems JT ambasadoriams arba Jungtinių Tautų renginiuose norintiems dalyvauti užsienio valstybių vadovams – itin reti, tačiau regis, precedentų jau būta. Kaip rašoma viename straipsnyje, paskelbtame Jeilio teisės mokyklos, Jungtinės Valstijos nesutiko priimti kelių iraniečių, paskirtų dirbti Jungtinėse Tautose 9-ajame dešimtmetyje. Tie asmenys buvo siejami su JAV ambasados įkaitų krize Teherane ir kitais veiksmais prieš Amerikos piliečius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: