(c) Asmeninio archyvo nuotr.

KaunoZinios.lt tęsia pasakojimų ciklą apie 7 keliautojus iš Lietuvos pasiryžusius įveikti 16 000 kilometrų ir sėkmingai grįžti į Lietuvą aplankius tolimąją Mongoliją.

Kelionėse dažnai ne viskas vyksta pagal planą. Ne išimtis ir ši misija. Keliautojai, planavę išvykti 5 valandą ryto, su plačiom šypsenom ir neramiom širdim iš Jonavos išvyko apie 15 valandą. Rusija taip pat nepasitiko svetingai – Latvijos-Rusijos pasienyje buvo praleistos 7 valandos. Tačiau 5 valandą ryto du visureigiai jau riedėjo rusiškais keliais Maskvos link.

Vakarop atvykus į Maskvą, vairuotojams įspūdį paliko Rusijos sostinės eismas. Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad įspūdžiai ne visada būna šviesūs ir teigiami. Pasiekus vieno keliautojų draugo namus, išvargę lietuviai galėjo pasidžiaugti tokiais žemiškais malonumais kaip dušas ir, besidalindami įspūdžiais, kaupti jėgas naujų įspūdžių bangai.

Vienas pagrindinių trečiosios kelionės dienos tikslų – Mongolijos viza. Sunkiai, vadovaujantis dviem navigacijom, buvo rasta Mongolijos ambasada, esanti Rusijos sostinėje. Čia – netikėtai greitai buvo sutvarkyti dokumentai ir išduotos vizos. Su mielu noru apie savo šalį papasakojo ir didelės sėkmės palinkėjo Mongolijos konsulas Sanjaagiin Bayar.

Išnaudodami likusį gabalėlį laisvo laiko, kaip tikri turistai, būrys patraukė apžiūrinėti Maskvos. Buvo pasinaudota proga pamatyti įstabiuosius Kremlių, šv.Vasilijaus soborą, bei kitas miesto įžymybes.

Pajutę, kuo alsuoja Rusijos sostinė, keliautojai vėl sulipo į savo keturrates transporto priemones ir išvyko Čeliabinsko kryptimi.
Nuo Maskvos atitrūkus kiek daugiau nei tūkstantį kilometrų, vieno džipų salone po prietaisų skydeliu pradėjo lašėti tepalas. Tačiau toks gedimas nesustabdė ekspedicijos dalyvių ir kelionė buvo tęsiama.

Rusija suskirstyta į kelias atskiras respublikas. Čia keliautojų laukė dar viena staigmena: „Visiems atradimas, kad skirtingose Rusijos respublikose – Čiuvašijoje, Tatarstane – gyventojai kalba ir rašo savo kalba, o ne rusų..“ – savo pažinties su Rusija patirtimi dalijosi tautiečiai. Rusijos federacinė respublika suskirstyta į 83 skirtingus federacinius subjektus: 21 respubliką, 9 kraštus, 46 sritis, 2 miestus, 1 autonominę sritį ir 4 autonomines apygardas. Šie subjektai yra lygiateisiai tuo, kad siunčia po du atstovus į Rusijos Federacijos Tarybą, tačiau, priklausomai nuo statuso, subjektai turi skirtingus autonomijos laipsnius.

Praplėtę savo akiratį naujomis žiniomis apie Rusiją, ankstų rugpjūčio 6-osios rytą visureigiai jau judėjo Kazanės link. Papietavę ant Volgos upės kranto, pasigrožėję šia upe ir net joje išsimaudę (tiesa, ne visi ryžosi šiai avantiūrai), keliautojai visą dieną praleido automobiliuose. Kiekvienas su savo mintimis, įspūdžiais ir jausmais.

Kitą dieną atvykus į Kazanę, keliautojų laukė dar viena staigmena. Miestas pasirodė žymiai gražesnis nei apie jį buvo manyta, tad čia, vietoje planuotų poros valandų, buvo praleistas visas pusdienis. Daugiau nei tūkstančio metų Tatarstano respublikos sostinė sužavėjo įspūdingu UNESCO paveldo sąraše esančiu Kremliumi bei ne ką mažiau įspūdinga Senamiesčio architektūra. Kazanėje ekspedicijos dalyviai rado ne tik itin gražų miestą, bet ir prancūzų turistus, taip pat traukiančius į Mongoliją. Maloniai pabendravus, pasidalijus patirtimi bei įspūdžiais, visureigiai išriedėjo Ufos link.

Palyginus su Kazane, Ufa nepasirodė įdomus miestas. Baškirijos sostinė yra labiau pramoninė nei turistinė vieta, todėl Ufoje keliautojai neužsibuvo ir tęsė kelionę Čeliabinsko kryptimi. Pravažiavus Ufą, pasikeitė ir kraštovaizdis. Iki šiol lydėjusias lygumas ir laukus pakeitė Uralo kalnai, skiriantys Europą nuo Azijos. Čia visureigių laukė pravažumo testas, kurį automobiliai sėkmingai įveikė, o keliautojai paliko Europą judėdami Kurgano ir Išimo link.

***

Apie kitus Mission possible.Mongolia dalyvių nuotykius ir toliau sekite KaunoZinios.lt portale.
Plačiau apie ekspediciją galima paskaityti čia.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: