(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

“Lietuva yra svarbus politinis JAV partneris bei ekonomikos požiūriu patraukli Baltijos regiono šalis, todėl ją iš esmės palankiai vertina investuojančios amerikiečių kompanijos. Žinoma, šiuo metu pasaulį užklupusios finansinės problemos ir Lietuvoje verslo situaciją daro sudėtingesnę, tačiau vilties suteikia vyriausybės noras gerinti verslo aplinką, stiprinti įstatyminę ir mokestinę bazę“,- sako Daniel Gage, JAV ambasados Lietuvoje ekonomikos skyriaus vadovas.

Daniel Gage pastebėjimu, per paskutinius du dešimtmečius JAV kapitalas gausiai tekėjo į Lietuvą – po nepriklausomybės atgavimo čia investavo tokios stambios amerikiečių kompanijos kaip „Philip Morris Baltic”, „Kraft Foods Lietuva“, „The Coca-Cola company“, IBM, „Microsoft“ ir kitos. Anot jo, intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje bendrovė „Fima“ – vienas pavyzdžių, kaip amerikietiškas kapitalas gali sėkmingai įsilieti į jau veikiančią lietuvišką bendrovę.

Niujorko fondų biržoje listinguojamos kompanijos „MVC Capital“ atstovas Chris Sullivan teigė, jog pernai rudenį investuoti į Lietuvoje veikiančia kompaniją „Fima“ paskatino tai, kad bendrovė yra intelektualių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje ir pajėgi išaugti bei užimti aukštas pozicijas už šalies ribų. „Bendrovė turi aukštos kvalifikacijos specialistus, įgyvendino eilę sudėtingų inžinerinių projektų ne tik verslo, bet ir viešajame sektoriuje. Manome, kad ši įmonė pajėgi tapti viso Baltijos regiono lydere intelektinių inžinerinių sprendimų srityje“,- sakė „MVC Capital“ atstovas.

Iš viso „MVC Capital“ į bendrovės „Fima“ akcijas investavo 28,1 mln. dolerių. JAV ambasadoje vykusiame susitikime dalyvavęs ”Fimos“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius teigė, kad amerikiečių bendrovės investicijos padėjo užtikrinti vykdomų ir suplanuotų projektų tęstinumą, sutvirtinti klientų ir partnerių pasitikėjimą bendrove ekonominio sunkmečio metu.

Šiuo metu „Fima“ baigia įrengti technologiškai sudėtingą duomenų centrą AB “Lietuvos geležinkeliams”, vykdo didelės apimties geležinkelio IX D koridoriaus eismo valdymo sistemų modernizacijos projektą, šalies keliuose diegia didžiausią iki šiol buvusį greičio matuoklių tinklą.

Remiantis Statistikos departamento prie LR Vyriausybės duomenimis, tiesioginės JAV užsienio investicijos 2009 metais sudarė 817 056 tūkst. litų, šiuo metu Lietuvoje investavusios 138 bendrovės. Daugiausia JAV kompanijos Lietuvoje yra investavusios į apdirbamąją gamybą (37 proc. visų JAV investicijų apimties), maisto produktų, gėrimų ir tabako gamybą (25,5 proc.), didmeninę ir mažmeninę prekybą (22,8 proc.), su nekilnojamuoju turtu susijusią veiklą (11,7 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: