© Wikimedia Commons archyvo nuotr

Jungtinių Tautų pasiuntinys Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis) ketvirtadienį už uždarų durų susitiko su Sirijos priešiškų stovyklų delegatais, atlikdamas parengiamąjį darbą prieš jų tiesiogines derybas, kai pirmoji tarptautinės taikos konferencijos diena baigėsi piktų abipusių kaltinimų lavina.

Prieš penktadienį numatytas tiesiogines derybas L.Brahimi Ženevoje atskirai susitiko su Sirijos opozicijos ir prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimo delegacijomis

Po L.Brahimi susitikimų nebuvo aišku, ar konflikto pusės sutiks susitikti akis į akį, ar ves derybas per tarpininkus.

Po susitikimo su JT pasiuntiniu Sirijos opozicijos delegacijos vadovas Ahmadas Jarba (Ahmadas Džarba) sakė, kad režimas tapo “politiniu lavonu”.

“Dabar pasaulis yra tikras, kad Assadas negali likti ir neliks”, – sakė jis.

JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas sakė, kad L.Brahimi penktadienį ryte vėl susitiks su abiejų stovyklų atstovais ir pamėgins įtikinti juos susėsti prie bendro derybų stalo.

“Jis viliasi ryt susodinti juos prie bendro stalo, ir mes pamatysime, kas nutiks, – sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės. – Žinome, jog tai nebus lengvas procesas”.

“Žinome, jog tam reikės kažkiek laiko, jei reikės papildomos diena, lai taip būna”, – pridūrė jis.

JT remiama Sirijos taikos konferencija, kuri yra kol kas rimčiausias diplomatinis mėginiams nutraukti kruviną pilietinį karą šioje šalyje, prasidėjo trečiadienį Šveicarijos Montrė mieste aštriais nesutarimais tarp priešiškų Sirijos stovyklų ir pasaulio galių.

Diplomatiniai pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti šioje konferencijoje esminį persilaužimą, tačiau susirinko į ją tikėdami, kad pagaliau susodinus prie bendro stalo Damasko režimo ir opozicijos atstovus, bus žengtas pirmas svarbus žingsnis, atversiantis kelią galimai tolesnei pažangai siekiant taikaus konflikto sureguliavimo.

“Pradėjome procesą. (Konflikto) šalių sukvietimas į vieną kambarį yra svarbus, jų buvimas Ženevoje yra svarbus”, – sakė minėtas amerikiečių pareigūnas.

Abi pusės aiškiai parodė, jog nėra pasirengusios rimtoms nuolaidoms, todėl tarpininkai sieks trumpalaikių susitarimų, kad procesas tęstųsi. Tai gali būti susitarimai dėl vadinamųjų lokalinių paliaubų, koridorių humanitarinei pagalbai ar apsikeitimo kaliniais.

L.Brahimi sakė “matęs ženklų”, kad abi pusės nori aptarti šiuos klausimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: