Penktą vasarą Nemuno krantinėje skambės muzika.

Jau nuo birželio 7 d. startuoja jubiliejinis penktasis festivalis „Daugirdas gyvai”, dovanosiantis penkis koncertus kauniečiams. Jis įsikūręs vienoje gražiausių Kauno vietų, garsėjantis savo betarpiška ir liberalia atmosfera. Tęsdamas tradiciją festivalis sukviečia įdomiausius šio žanro atstovus, kurie pristato savo naujausius projektus, taip pat sulauks svečių iš JAV, Estijos, Bulgarijos ir Lenkijos. Jubiliejaus proga visi koncertai nemokami.

Penktąjį „Daugirdas gyvai” atidarys Arūno Šlausto projektas. Šį rudenį pristatytas „Vilnius Jazz“ festivalyje, naujausias pianisto ir kompozitoriaus Arūno Šlausto kūrinys pirmą kartą pasieks kauniečių ausis. Šis šešis Lietuvos džiazo profesionalus suvienijęs projektas atlieka originalias A. Šlausto kompozicijas, tiesiančias muzikinius tiltus iš praeities į dabartį, o didelis sąstatas leidžia išvystyti maksimalią garsinę ekspresiją. Kolektyve groja stiprūs savo srities žinovai – Vytautas Labutis, Eugenijus Kanevičius, Vytautas Mikeliūnas, Darius Rudis, Skirmantas Sasnauskas.

Jau po savaitės amfiteatro klausytojai galės atsakyti į klausimą kaip skamba estiškas džiazas kartu su gitaristo Jaak Soaar trijule. Sooäär-Vaigla-Ruben Trio siela Jaak Sooaar – vienas žymiausių estų muzikantų Europos džiazo veiksme, nuolat stebinantis savo projektais ir muzikiniais sprendimais. Jubiliejiniame „Daugirdas gyvai“ trio kartu koncertuojanti daugiau kaip dvidešimt metų pristato savo požiūrį į jazz rock ir fusion žanrus. Šios programos ašis – pirmosios estų moters kompozitorės Miina Härma (1864-1941) aranžuoti kūriniai.

Liepos 12 d. amfiteatras švęs savo penkmetį, todėl scenoje bus pristatytas ypatingas džiazo desantas iš Lietuvos ir JAV. Petro ir Dominyko Vyšniausko, Arkadijaus Gotesmano / Tom Blancarte ir Louise Jensen projektas. Tai daugiaskluoksnis projektas, kuris atskirai leis išgirsti amerikiečių porą, Petro ir Dominyko Vyšniauskų bei Arkadijaus Gotesmano trijulę. Taip pat šių dviejų kolektyvų bendras muzikines idėjas. Projektas rengia galingą džiazo sprogimą. Tai vienas naujausių Petro ir Dominyko Vyšniauskų projektų įvyksiančių šią vasarą.

Festivalio temperatūra kils sulig vasaros mėnėsiais ir jau rugpjūčio 9 d. klausytojams prisistatys kvartetas, kurį galima pavadinti metų atradimu. Grupės lyderis Krzystof Urbanksi jau šiandien tituluojamas Lenkijos džiazo ateitimi pelnė laurus daugelyje svarbiausių konkursų Europoje, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Jazz Jamboree, Ghento, Ethno ir daugelyje kitų džiazo festivalių. Jis pelnė Lenkijos nacionalinės televizijos geriausio solisto prizą, o „Hoelaart” taprtautiniame kompozitorių konkurse buvo geriausias iš 60 pretendentų. Debiutinis albumas visoje Europoje ir JAV susilaukė didžiulio pripažinimo, kukliu pavadinimu “Urbanski” – buvo parduotas 5000 vnt. tiražu. Šiais metais „Thelonious Monk Institute” K. Urbanskį pasirinko iš kelių šimtų kandidatų gyvai perklausai. Saksofonistą įvertino tokios asmenybės kaip Herbie Hencock, Wayne Shortet, Kenny Burell ir kiti., kviečiantys Krzystofą pradėti karjerą Niujorke.

Festivalį užbaigs netikėta lietuvių ir bulgarų liaudies muzikos difuzija. gyvybinga Balkanų muzikos pulsacija ir lietuviškas lyriškas temperamentas. Ar tai gali derėti? Paskutiniame „Daugirdas gyvai” vasaros koncerte tai įrodys jaunosios kartos lietuvaičiai gitaristas Pranas Kentra, vokalistė Marija Aliukaitė, saksofonistas ir fleitistas Remigijus Rančys bei svečiai iš Bulgarijos – kontrabosistas Dimitar Karamfilov ir būgnininkas Stefan Goranov, susivieniję į projektą “LiBu”. Bulgarų ir Lietuvos liaudies muzikos ritmais pulsuojanti programa atskleis tiek temperamentingą, tiek lyrišką parengtos muzikos pusę, kurioje yra vietos ir gyvybingai improvizacijai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: