Kaljano žala organizmui
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vasara-atostogų, kelionių, naujų įspūdžių metas. Tolimi kraštai vilioja ne tik savo egzotiškumu, bet ir naujų pojūčių galimybėmis. Ne paslaptis, kad dalis poilsiautojų susigundo naujais svaiginimosi būdais, vienas tokių-kaljano rūkymas.

Vandens pypkė, arba kaljanas, šiša, huka, nargilė, per paskutinius metus išpopuliarėjo visame pasaulyje. Lietuvoje taip pat galima sutikti vandens pypkės skleidžiamuose dūmuose paskendusius, jaukiai sėdinčius jaunuolius. Kaljanas tapo populiaria ir laukiama dovana iš egzotiškų kraštų.

Rytietiškos vandens pypkės propaguotojai teigia, kad kaljano dūmas yra nekenksmingas, nes neva filtruojamas vandeniu, kuriame pasilieka pavojingos medžiagos.

Daugeliui atrodo, kad kaljano rūkymas yra tik pramoga, malonus žaidimas, sveikatos nežalojantis laisvalaikio praleidimas.

Sveikatos specialistai teigia, kad bet koks rūkymas yra viena iš narkomanijos rūšių. Kaljano gerbėjai nepakankamai žino apie jo poveikį žmogaus organizmui. Kaljano rūkymas yra žalingas sveikatai.

Vandenyje tabako dūmai išskiria anglies monoksidą, įvairias kancerogenines medžiagas. Rūkant kaljaną padidėja rizika susirgti plaučių vėžiu, lėtine obstrukcine plaučių liga, plaučių funkcijos sutrikimais, širdies koronarine liga.

Dalijantis tuo pačiu vandens pypkės kandiklu visų pirmiausia pažeidžiamos asmens higienos taisyklės. Svaiginantiems vandens pypke kyla didelė grėsmė užsikrėsti įvairiomis infekcijomis, virusais.

Šio naujo svaiginimosi gerbėjai ir propaguotojai nutyli, kad užtenka vieno kaljano seanso, kad apsikrėsti tuberkuliozės, pūslelinės, hepatito virusais. Svarbu žinoti, kad šalia grėsmės apsikrėsti rūkantysis žaloja savo plaučius itin karštais dūmais ir juos tarsi „nupliko“.

Manantiems, kad kaljano rūkymas visiškai nekenksmingas primename svarbiausius Pasaulinės sveikatos organizacijos pateikiamus faktus:

– rūkant kaljaną, į plaučius įkvepiama tiek dūmų, kiek surūkius 100 cigarečių;

– ištirta, kad šiuose net ir per vandenį perėjusiuose dūmuose yra per 4000 įvairiausių cheminių medžiagų, 69 iš jų gali sukelti vėžį;

– viena cigaretė surūkoma per 5-7 minutes, rūkalius įkvepia 0,5 litro dūmų porciją, o vandens pypkė paprastai rūkoma iki valandos.

Įkvėpiamų dūmų kiekis padidėja daug kartų;

– kaljano dūmuose dervų yra keliolika kartų daugiau nei cigarečių dūmuose;

– kaljano dūmuose randama sunkiųjų metalų, kurie nusėda rūkančiojo organizme.

Daugelis besimėgaujančių egzotiškais kaljano dūmais pamiršta arba neįvertina, kad kiekviena svaiginimosi rūšis gali peraugti į priklausomybę.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: