liberalai.lt archyvo nuotr.

Pagarba žmogui ir gyvybei yra neatsiejama nuo pagarbos mirčiai ir mirusiesiems. Tenka tik apgailestauti, kad senas mirusiųjų pagerbimo tradicijas turinčią lietuvių tautą šiandien vis labiau apima kapų niekinimo epidemija.

Praėjusį sekmadienį Vilniaus Rasų kapinėse raudonais dažais apipurkštas Lenkijos vadovo maršalo Józefo Klemenso Piłsudskio širdies bei jo motinos kapo antkapis.

Nupiešdami ant antkapių raudonus Gediminaičių ženklus, vandalai išniekino ne tik mirusiuosius, bet ir Lietuvos valstybę. Juk didysis kunigaikštis Gediminas buvo vienas tolerantiškiausių Lietuvos valdovų. Tai patvirtina ir jo laiškai, parašyti 1323 – 1324 metais.

Suprantama, kad vandalizmas neturi tautybės. Tačiau toks išpuolis neprisideda prie kaimyninių valstybių santykių gerinimo, tik kursto nereikalingą įtampą.

Nerimą kelia tai, kad mūsų šalyje maldos namų sienos vis dažniau tepliojamos ksenofobiškais užrašais, niekinamos krikščionių, judėjų, kitų konfesijų kapinės. Akivaizdu, kad tarp nusikaltimų autorių yra neonacistų ir satanistų atstovų.

Iki šiol išniekinimo epizodai buvo pasmerkiami žodžiu išreiškiant solidarumą nukentėjusioms bendruomenėms, tačiau tokių epizodų dažnėjimas verčia galvoti apie tai, kaip jiems užkirsti kelią.

Sakralumo niekinimo apraiškos rodo gilėjančią visuomenės moralinę krizę, kelia pavojų demokratijai, kursto religinę ir tautinę nesantaiką.

Todėl raginu Lietuvos Respublikos Generalinį prokurorą Darių Valį bei Policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį imtis visų priemonių, kad tokie išpuoliai būtų operatyviai išaiškinti, o kaltininkai tinkamai nubausti.

Skelbkime šiems reiškiniams bekompromisinį karą!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: