Farmacijos ir sveikatos technologijų plėtra ir naujas civilinės inžinerijos centras – šiems tikslams bus skiriami 72 mln. Lt iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos biudžeto lėšų. Šiandien  Švietimo ir mokslo ministerijoje pasirašomi du mokslo plėtros projektai, kurie bus įgyvendinti „Santakos“ ir „Saulėtekio“ mokslo, verslo ir studijų slėniuose.

Kaune šalia medicinos universiteto (KMU) miestelio įsikurs modernus mokslinių tyrimų ir eksperimentines plėtros centras (MTEP), o Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) bus įsteigtas civilinės inžinerijos mokslo centras.

„Šiuose centruose sukurtai mokslinių tyrimų infrastruktūrai bus taikomos „atviros prieigos“ taisyklės. Tai reiškia,  kad čia galės dirbti ne tik universitetų-steigėjų mokslininkai, bet ir specialistai iš kitų universitetų,  mokslinių tyrimų institutų, taip pat iš kitų šalių atvykę mokslininkai,  aukštos kvalifikacijos tyrėjai dirbantys versle“, – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

„Santakos“ slėnio Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centras kuriamas Kauno medicinos universiteto teritorijoje, kurioje iškils modernus mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras su šiuolaikiška laboratorine įranga. Bendra projekto vertė – 53 mln. Litų (45,05 mln. skiriama iš ES struktūrinių fondų, 8 mln. – iš  Lietuvos biudžeto).

Dešimtyje centro laboratorijų mokslininkai atliks vaistų poveikio, cheminių medžiagų skvarbos ypatumų, vaistažolių ir maisto papildų bei kitus tyrimus. Čia taip pat bus vykdomi ir specifiniai tyrimai, pavyzdžiui, tiriamos kelio sąnario kremzlės, širdies vožtuvai, sukurti naudojant sintetines matricas.

Pagrindinis šio projekto tikslas – sudaryti tinkamas verslo ir mokslo bendradarbiavimo galimybes farmacijos ir sveikatos technologijų srityje, kad mokslininkų darbai būtų kuo greičiau pritaikomi medicinos reikmėms.

„Kauno medicinos universiteto Farmacijos fakultetas yra vienintelė Lietuvos mokslo įstaiga, kurioje ruošiami farmacijos magistrai. Todėl ši mokslinė bazė, aprūpinta tarptautinio lygio įranga, leis gerokai kilstelėti kokybės kartelę bei rengti aukščiausios kvalifikacijos farmacijos specialistus, padėsiančius Lietuvos įmonėms konkuruoti pasaulinėje rinkoje“, – teigė KMU rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas.

Sukūrus centrą, universitetas planuoja vykdyti bendrus tyrimus su didžiausių Lietuvos farmacijos ir sveikatos technologijų įmonių atstovais.

Prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto kuriamam civilinės inžinerijos mokslo centrui skiriama 18,9 mln. Lt. (16,065 mln. Lt. iš ES struktūrinių fondų ir 2,835 mln. – iš Lietuvos biudžeto lėšų). Čia bus įrengtos aštuonios laboratorijos – statybinių konstrukcijų, statybinių medžiagų, pastatų energetinio ir mikroklimato sistemų, kelių ir aplinkos technologijų, geodezijos,  geotechninių lauko eksperimentų tyrimų bei gruntų savybių tyrimų laboratorijos.

„Lietuvoje iki šiol nėra nė vieno civilinės inžinerijos centro, kuriame būtų galima atlikti aukšto lygio šios srities tyrimus, kurti inovacijas. Šio centro įkūrimas svarbus ne tik mūsų universitetui, bet  šalies ekonomikai. Po vienu stogu sutelksime išsklaidytus, fragmentiškus tyrimus ir, pasinaudodami modernia moksline bazine, kursime  ilgalaikes ir ekologiškas statybines medžiagas, konstrukcijas, technologijas“, – sakė VGTU mokslo prorektorius Raimundas Kirvaitis.

Anot prorektoriaus, Lietuvai reikia technologijų, kurios leistų sumažinti statybos finansines bei laiko sąnaudas, padidintų būsto prieinamumą. Mokslininkai aktyviai ieškos būdų, kaip pagerinti  gyvenimo kokybę, kuriant naujas šildymo bei vėdinimo sistemas, naujas statybos, aplinkosaugos, geodezijos technologijas  ir kt.

Šiandien Švietimo ir mokslo ministerijoje 14 val. „Santakos“ slėnio ”Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centro sukūrimas” ir „Saulėtekio“ slėnio  „VGTU Civilinės inžinerijos mokslo centro plėtra” projektus pasirašys Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius,  Kauno medicinos universiteto rektorius prof. habil. dr. Remigijus Žaliūnas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto plėtros prorektorius doc. dr. Liudvikas Rimkus ir Centrinės projektų valdymo agentūros direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Keizeris.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: