© Wikimedia Commons archyvo nuotr.
Kartu su krentančiais medžių lapais į Kauno Nacionalinį dramos teatrą spalio 24-27 d. atkeliauja jau šeštasis Baltijos šalių teatro festivalis „Baltic Theatre Festival”. Tai unikalus festivalis, vykstantis kas trejus metus, kuriame dalyvauja geriausi Lietuvos, Latvijos ir Estijos teatrai, kiekvieną kartą rotacijos būdu festivalio vietai parenkant vis kitą šalį bei miestą.

Ne paslaptis, kad didžiąją Lietuvos ir užsienio teatrų repertuarų dalį užima užsienio autorių pjesių pastatymai ir inscenizacijos, o nacionalinė dramaturgija tarsi lieka nuošalyje. Baltiškosios dramaturgijos festivalis kviečia pasimėgauti naujausiais laurus pelniusių Lietuvos, Estijos ir Latvijos kūrėjų darbais.

Festivalį pradės geriausia lietuvių literatūros kūrinio scenine interpretacija pripažintas NKDT spektaklis „Balta drobulė” pagal Antano Škėmos romaną (rež. J. Jurašas, inscenizacijos autorė A. M. Sluckaitė). Taip pat bus galima išvysti ne prasčiau įvertintų autorių dramaturgijos pastatymus: J. Paškevičiaus „Ribos” ( Menų spaustuvė, Lietuva), J. Balodis „Nacionalinis plėtros planas” („National development plan”, Dirty Deal Teatro, Latvija), P. Piik‚ „Nutrūkusi grandis” („End of the chain”, Talino miesto teatras, Estija), A. Lapinš „Klajūno malda” pagal žinomo latvių rašytojo Gunars Janovskis novelę „Balsai už tamsos” („Wanderer’s prayer”, Valmiera teatras, Latvija), Ē. Vilsons, I. Slucka „Prarasto laiko citatos” („Lost time Quote”, Latvijos Nacionalinis dramos teatras, Latvija), U. Uusberg „Karjera” („Career”, Vanemuine Teatras, Estija), kuriems svarbūs ne tik egzistenciniai gyvenimo klausimai, bet ir socialiai bei politiškai aktyvus teatras.

Festivalio metu vyks diskusijos apie nacionalinę dramaturgiją kartu su režisieriais, teatrologais bei trijų Baltijos šalių delegacijų nariais. Spektakliai vaidinami originalo kalba su vertimu į anglų kalbą.

Daugiau informacijos apie festivalį galima rasti www.dramosteatras.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: