(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto mero pavaduotojas Algimantas Kurlavičius susitiko su projekto „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“ rėmėjais ir vykdytojais – verslo, ministerijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Aptartos galimybės integruoti šį projektą į 2010 metų Kauno miesto gyventojams skirtus renginius, ugdančius sveikos gyvensenos kultūrą. Susitikime taip pat dalyvavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus, Savivaldybės gydytojo tarnybos, Kūno kultūros ir sporto skyrių vadovai ir specialistai.

Vicemeras A. Kurlavičius pritarė, kad dėl netinkamų mitybos tradicijų šeimoje jaunoji karta prastai maitinasi ir yra per mažai fiziškai aktyvi. Jis taip pat pripažino, kad didelę atsakomybę už tai turėtų prisiimti ir vietos bendruomenės poreikius geriausiai žinančios savivaldos institucijos, ir verslo bendruomenė.

„Reikia džiaugtis, kad net ir sunkmečiu Lietuvoje yra atsakingų bendrovių, kurios propaguoja sveiką gyvenseną. Šis bendradarbiavimas, manau, paneigs daugelį mitų dėl verslo abejingumo visuomenės sveikatai, o sveikatingumo idėja sutvirtins viešojo ir privataus sektorių partnerystę Kaune“, – sakė Kauno mero pavaduotojas.

„Nors mūsų visuomenėje vis dar linkstama supriešinti viešąjį ir privatų sektorius, sveika auganti karta yra nacionalinės svarbos reikalas. Todėl šį atsakingos verslo bendruomenės inicijuotą projektą jau remia Švietimo ir mokslo bei Sveikatos apsaugos ministerijos. Kadangi už jaunosios kartos sveikatą esame atsakingi be išimties visi, savivaldos parama yra itin reikšminga“, – sako projekto sveikai gyvensenai Lietuvos mokyklose skatinti vadovė Kristina Tylaitė.

Pasak K. Tylaitės, projekto partneriai praėjusiais metais pasirašė deklaraciją, kurioje įsipareigojo ugdyti supratimą apie sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Prastėjančia vaikų sveikata susirūpinusios projekto partnerės-verslo įmonės siekia plėtoti švietimo veiklą ir aktyviai prisidėti prie iniciatyvų sveikos gyvensenos kultūrai formuoti, suteikdamos informacijos apie vertingus tyrimus, dalindamosi tarptautine patirtimi.

2009–2010 mokslo metais Kauno miesto moksleiviai kartu su mokytojais puoselėja sveikos gyvensenos kultūrą, formuodami naujas mokyklų bendruomenių tradicijas. Prisijungę prie projekto „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“ iniciatyvos, jie leidžia sienlaikraščius, rengia viktorinas su judriaisiais žaidimais, organizuoja konkursus, siūlydami svajonių pertraukų idėjas.

Pasak Kauno mero pavaduotojo A. Kurlavičiaus, prie projekto „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“ jau prisijungusių Kauno mokyklų patirtis turi būti kuo labiau viešinama viešuose renginiuose, įvairiuose visuomenės susibūrimuose, o projekto dalyvių tinklas – plėstis. „Vienas lauke – ne karys, todėl prie šios iniciatyvos neabejotinai jungsis vis daugiau Kauno mokyklų ir kitų sveikos tautos ateitimi suinteresuotų institucijų. Be to, tokio pobūdžio projektas negali būti vienmetis. Tikruosius rezultatus pamatysime ne po metų, dvejų ar trejų, o po gero dešimtmečio ar dviejų, kai dabartiniai moksleiviai atves į mokyklos suolą savo atžalas. Todėl dabar negalime delsti“, – sako A. Kurlavičius.

Aktyviausios projekto dalyvės – septynios Kauno miesto vidurinės mokyklos: Eigulių, K. Griniaus, S. Lozoraičio, Šv. Mato, P. Vileišio, S. Daukanto ir A. Smetonos. Šių mokyklų mokytojų ir moksleivių komandos prisideda sprendžiant aktualias mokyklų bendruomenių problemas, susijusias su mitybos ir fizinio aktyvumo įpročiais. Kitų Kauno mokyklų mokytojai mitybos specialistų seminaruose plečia žinias apie sveiką gyvenimo būdą, diskutuoja, kaip jas puoselėti mokyklų bendruomenėse.

Projekto įgyvendinimui mitybos ir fizinio parengimo specialistai parengė metodinių rekomendacijų leidinį pedagogams „Sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo ugdymas mokyklose“, kuriame paprasta, suprantama vaikams kalba pristatomi pagrindiniai sveikos gyvensenos ugdymo principai.

Projektą vykdo labdaros ir paramos fondas „Maisto bankas“. Projekto rėmėjai ir partneriai: LR sveikatos apsaugos ministerija, LR švietimo ir mokslo ministerija, kompanijos „Kraft Foods Lietuva“, KG GROUP, „Nestle Baltics“, „Coca Cola HBC Lietuva“, „Suslavičius–Felix“, „Vilniaus margarino gamykla“ ir „Euro RSCG PR“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: