(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Dabartinis gyvenimo būdas, urbanizacija, tobulėjanti technika iškėlė naujų problemų. Padažnėjo lėtinių neinfekcinių ligų: kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių, plaučių, vėžio, cukrinio diabeto, judamojo aparato ir kitų. Lėtinių neinfekcinių ligų priežastys yra labai įvairios ir kiekvienai iš jų atsirasti turi įtakos daug nepalankių sąlygų arba, taip vadinamų, rizikos veiksnių. Daugelis rizikos veiksnių vienodai skatina vystytis kelias ligas. Pavyzdžiui, rūkymas didina riziką susirgti širdies ligomis, vėžiu, taip pat lėtinėmis plaučių ligomis. Dėl padidėjusio kūno svorio gali sutrikti medžiagų apykaita, prasidėti įvairios ligos.
Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, atlikdamas visuomenės sveikatos stebėsenos funkcijas, išanalizavęs duomenis pastebi, kad kasmet sparčiai daugėja žmonių, sergančių sunkiomis kvėpavimo takų sistemos ligomis. Labiausiai paplitę kvėpavimo takų ligos yra astma, lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) bei rinitas. Vienos ligos yra lengvai išgydomos kitoms reikalingas specifinis gydymas, o dar trečiosios, deja, neišgydomos.
Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro specialistė I. Raudoniūtė pastebi, kad nepaisant to, jog kvėpavimo sistemos ligų situacija gerėjo 2008 metais, tačiau 2009 vėl padažnėjo kvėpavimo ligų atvejų. Higienos instituto sveikatos informacijos centro duomenimis 2009 metais užfiksuota 276 atvejų iš 1000 gyventojų, tai reiškia, kad kas ketvirtas kaunietis turėjo problemų su kvėpavimo sistemos ligomis.

Kraujotakos sistemos ligos yra vienos iš dažniausiai pasitaikančių susirgimų, be to kasmet priskaičiuojama vis daugiau ligos atvejų, o mirštamumas nuo šių ligų sudaro daugiau nei pusė visų mirties priežasčių.
2009 metais kas penktas kaunietis sirgo kraujotakos sistemos ligomis, tai sudarė 200,9 atvejų iš 1000 gyventojų, tuo tarpu 2007 m. buvo priskaičiuojama 180,0 atv. Pastebėta, kad kraujotakos sistemos ligomis dažniau serga moterys nei vyrai.
Iš kraujotakos sistemos ligų yra išskiriamos išeminės ir hipertenzinės ligos. Išeminė širdies liga (IŠL) – tai širdies liga išsivysčiusi dėl širdies kraujagyslių užsikimšimo dėl aterosklerozės ar trombo. 2009 metais ši liga sudarė daugiau nei ketvirtadalį visų kraujotakos sutrikimų. Hipertenzinę širdies ligą sukelia aukštas kraujospūdis. Šios ligos atvejų kasmet daugėja: jei 2007 m. buvo užfiksuota 125,2 atvejų iš 1000 gyventojų, tai 2009 metais 144,2 atv./1000 gyventojų.
Viena dažniausių lėtinių neinfekcinių ligų šiais laikais – onkologiniai susirgimai. Moterys onkologinėmis ligomis serga dažniau nei vyrai – 2009 metais Kauno mieste naujų vėžio atvejų buvo užregistruota 2440 vyrams bei 6054 moterims. Iš piktybinių navikų daugiausiai atvejų sudaro priešinės liaukos, krūties, odos piktybiniai navikai, gimdos kaklelio ir kt.
Analizuojant kitas ligas labiausiai išsiskiria virškinimo sistemos ligos bei jungiamojo audinio ir skeleto raumenų ligos. Jos 2009 metais sudarė 156,8 ir 150,5 atvejų iš 1000 gyventojų atitinkamai. Kiek mažesnis sergamumas urogenitalinės sistemos ligomis, endokrininės sistemos ligomis, bet pastebima, kad šių ligų atvejai kasmet sparčiai daugėja.


Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: