(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Pirmadienį Kauno miesto savivaldybėje vyko konferencija „Mano šeima – iššūkiai ir galimybės“.

Konferencijos dalyvius pasveikino Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. „Valstybė ir savivaldybės turi nuolat skirti didžiulį dėmesį šeimai. Nacionalinis susitarimas dėl šeimos turi būti didžiulė vertybė, nes šeima – pati svarbiausia visuomenės ląstelė. Šeima mūsų valstybėje padėjo išgyventi okupaciją ir tremtį. Padedant šiai konferencijai turi sustiprėti organizacijų, ginančių šeimos reikalus, veikla. Tikiuosi, kad pasiūlysite konkrečių sprendimų, kuriuos turėtų paremti ir Seimas, ir savivaldybės“, – sakė meras A. Kupčinskas.

Konferencijoje dalyvavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministras Donatas Jankauskas ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys.

„Šeimą aš lyginčiau su medžiu. Kol medelis jaunas jį reikia ir pririšti, ir palaistyti, o kai užauga medis, jis teikia prieglobstį“, – sakė D. Jankauskas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Medicinos akademijos Biomedicininių tyrimų instituto Socialinės pediatrijos laboratorijos vedėjas, habilituotas daktaras, profesorius Apolinaras Zaborskis perskaitė pranešimą apie Lietuvoje nuo 1994 metų kas ketveri metai atliekamus tyrimus. Jis akcentavo, kad nuolat daugėja vaikų, kurie neturi abiejų tėvų, vaikų, kurie gyvena su vienu iš tėvų. Daugėja skyrybų, į užsienį išvykusių tėvų.

Tyrimai rodo, kad šeimose, kuriose yra santarvė, vaikai geriau mokosi, prasmingai praleidžia laisvalaikį. Jeigu šeimoje santarvės nėra, tuomet daugėja rūkančių, vartojančių alkoholinius gėrimus ir kt. Pastebėta, kad berniukai geriau sutaria su tėvais negu mergaitės. Rūkančių ir išgeriančių mergaičių skaičius sparčiai didėja. Jeigu santykiai šeimoje pažeisti, rūkymas ir girtavimas 5 kartus dažnesnis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas R. Dagys kalbėjo apie valstybės galimybes ir skiriamą dėmesį šeimai. Konferencijos pabaigoje bus priimta rezoliucija. Konferencijos dalyviams koncertavo A. Kačanausko muzikos mokyklos moksleiviai.

Konferenciją organizavo Kauno miesto savivaldybė, Kauno arkivyskupijos centras, Kauno m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Psichologinės paramos ir konsultavimo centras ir kt.

Danutė MARCINKEVIČIENĖ

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: