(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Trečiadienį Kauno miesto savivaldybės Tarybos kolegijai architektai Audrys Karalius ir Algimantas Kančas pristatė „Romuvos“ pasažo koncepciją.

Pagal preliminarų projektą naujai suformuotame „Romuvos“ pasažo sklype (3490 kv. m.), šalia statomo naujojo „Merkurijaus“ pastato, bus suformuotas modernus pasažas, sujungiantis Laisvės alėją su Donelaičio gatve. Taip pat čia bus suprojektuotas multifunkcinis kultūros centras, daugiaaukštė pusiau požeminė stovėjimo aikštelė bei visuomeninio naudojimo terasos, rekonstruoti menkaverčiai pastatai.

„Sutapo „Merkurijaus“ pastato statyba bei „Romuvos“ kino teatro atgavimas visuomenės reikmėms, todėl atsirado prielaida suformuoti kino teatrui sklypą, kurio jis neturėjo bei tuo pačiu įrengti pasažą. Tai leistų kompleksiškai atnaujinti visą miesto kvartalą. Viena problemų – šioje miesto vietoje per daug dominuoja išilginis judėjimo srautas, kuris vyksta Laisvės alėja. Šio pasažo erdvės suformavimas šalia senojo kino teatro leistų nukreipti žmonių srautą kita linkme ir taip atgaivinti kvartalą, pritaikyti jį visuomenes reikmėms“, – sakė architektas Audrys Karalius.

Naujiems pastatams architektų komanda siūlė tokias funkcijas, kaip kino ir video peržiūrų salės, mediatekos, skaityklos, auditorijos, konferencijų salės, meno galerijos, knygynai, antikvariatai. Šių pastatų kompleksas įsikurtų išilgai dabartines automobilių stovėjimo aikštelės, kurios vietoje atsirastų 208 vietų daugiaaukštis, pusiau požeminė stovėjimo aikštelė.

Rekonstruojamuose menkaverčiuose pastatuose bei suformuotose lauko terasose galėtų įsikurti kavinės, smulkieji verslininkai, dailės, rankdarbių, suvenyrų bei antikvaro salonai. Taip pat tai būtų puiki erdvė menininkų pasirodymams bei kultūriniams renginiams.

„Daugiaaukštės, dalinai požeminės aikštelės statybai yra pritrauktos investicijos iš Olandijos. Šis statinys puikiai įsikomponuotų į aplinką, nes nėra aukštas, neužgožtų senojo kino teatro, taip pat teiktų estetinę bei praktinę naudą“, – statinio svarbą akcentavo vienas iš koncepcijos bendraautorių architektas Algimantas Kančas.

„Manau, kad šio pasažo projektas kartu su daugiaaukšte stovėjimo aikštele – puiki idėja. Teko matyti analogiškus architektūrinius sprendimus JAV, Denverio mieste, kur šalia kultūrinių objektų sukoncentruotos tokios aikštelės. Jos tikrai neišsiskiria iš aplinkos, gerai įsilieja į bendrą architektūrinį kontekstą. Jei dar būtų norinčių bendradarbiauti užsienio ar vietinių verslų atstovų – tai išeitų tik į naudą Kauno miestui. Taip pat neabejoju, kad tai būtų didelis žingsnis siekiant pritraukti žmones atgal į Laisvės alėją“, – sakė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybės Tarybos kolegija vienbalsiai pritarė klausimo teikimui miesto Tarybai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: