(c) Wikimedia commons archyvo nuotr.

Šiandien, penktadienį, Kauno miesto Taryba svarsto klausimą dėl naujo konkurso savivaldybės pastato nuomai paskelbimo. Sprendimo projekte siūloma už nuomą mokėti beveik 50 proc. daugiau nei praėjusių metų gruodį buvo nutarę Tarybos nariai.

Už vieną kvadratinį metrą nuomojamo ploto nuspręsta mokėti ne daugiau nei 25 litus. Tačiau konkurse dalyvavusių dviejų įmonių pasiūlymai šios sąlygos neatitiko. Būtent todėl šiandien bus mėginama patvirtinti didesnes galimas nuomos kainas.

Tarybos narys Kęstutis Mikėnas mano, kad nesant tinkamo nuomotojo savivaldybės pastatui, kuriame tilptų visi 800 valdininkų, nuomos reikėtų visai nebesvarstyti. Patirtis yra parodžiusi, kad valstybiniai konkursai neretai vyksta neskaidriai. Iš pradžių visuomenė pratinama prie minties apie nepopuliarų sprendimą aiškinant koks jis bus finansiškai naudingas. Vėliau sprendimai yra tyliai keičiami, neva anksčiau patvirtinti nepasiteisina. Taip per metus ar du pasiekiamas tikslas – su verslininkais sudaromas jiems palankus, iš anksto aptartas, sandoris.

Toks „valdiško verslo” modelis Lietuvoje gana populiarus. Kas gali paneigti, kad tas pats nevyksta Kaune?

K. Mikėno nuomone, nuomos klausimą reikia visiškai pamiršti, o pagerėjus ekonominei situacijai svarstyti galimybę savivaldybei pastatą įsigyti išperkamosios nuomos būdu.

Papildyta. Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė, kad naujas konkursas administracinio pastato nuomai, kuriame būtų galėjusi įsikurti Savivaldybės administracija, nebus skelbiamas.

Posėdžio metu kilo pasiūlymų šio klausimo svarstymą atidėti, palaukti, kol išaiškės Kauno apskrities patalpų likimas, įvertinti galimas rizikos ateityje, aptartos galimybės dėl neskelbtinų derybų organizavimo su jau vykusio konkurso dalyviais.

Tarybos nariams nepritarus sprendimo projektui, visi vienbalsiai nusprendė Tarybos vardu kreiptis į Vyriausybę dėl Kauno apskrities patalpų perdavimo Kauno miesto savivaldybei. Šiuo metu šis klausimas nėra išspręstas.

„Šios patalpos turėtų atitekti Savivaldybei, nes mes po reformos perimame daugiausiai funkcijų, kurių vykdymui reikalingos patalpos“, – sakė meras Andrius Kupčinskas.

Savivaldybės administracija nesulaukė priimtinų pasiūlymų ir neišrinko konkurso dėl administracinio pastato nuomos laimėtojo, todėl buvo norima pavesti Administracijos direktoriui organizuoti naują atvirą konkursą ir vykdyti viešąjį pirkimą pagal naujus kriterijus.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Viešojo pirkimo komisija administraciniam pastatui Savivaldybės reikmėms nuomotis gegužės mėnesį savo posėdyje nutarė baigti pirkimo procedūras. Bendrovių „Pramprojektas“ ir „Kauno arka“ pateikti pasiūlymai buvo atmesti.

AB „Pramprojektas“ pasiūlymas buvo atmestas, nes konkurso sąlygose buvo reikalaujama, kad tiekėjas pateiktų žemės sklypo, kuriame bus statomas pastatas arba kuriame yra ketinamas rekonstruoti pastatas, nuosavybės teisę arba valdymo ir naudojimo teisę patvirtinančius dokumentus, įrodančius, kad jis turi nuosavybės ar nuomos teises (ar kitas valdymo teises) į minėtą žemės sklypą. AB „Pramprojekto“ pasiūlyme pateikti dokumentai nepatvirtino nei nuomos, nei nuosavybės teisių į žemės sklypą, esantį K.Donelaičio g. 60.

UAB „Kauno arka“ pasiūlymas buvo atmestas, nes pasiūlytas per brangus, Savivaldybei nepriimtinas 1 kv.m. nuomos mokestis. Kauno miesto savivaldybės taryba pernai liepos mėnesį nusprendė, kad 1 kv.m. nuomos kaina negali viršyti 25 Lt per mėnesį (be PVM). Bendrovės „Kauno arka“ pasiūlytas 1 kv.m nuomos mokestis už mėnesį yra 47,83 Lt (be PVM).

Parengta remiantis KaunoAleja.lt informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: