liberalai.lt archyvo nuotr.

Kitą savaitę Seime patvirtinus naujosios Vyriausybės programą į valdančiųjų laivą nepatekusios parlamento frakcijos ketina formaliai pasiskelbti dirbsiančios opozicijoje.

Valdžios užribyje likusiųjų bloką nusiteikę lipdyti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdis (LS). Ir konservatoriai, ir liberalai prisipažino savo kompanijoje neįsivaizduojantys kitos prie valdančiųjų nepritapusios jėgos – “Drąsos kelio” (DK), rašo “Lietuvos žinios”.

TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma patvirtino, kad dėl bendro darbo opozicijoje konservatoriai nusiteikę tartis tik su LS. Dėl DK tokių minčių nekyla, nes jau pirmieji politiniai balsavimai parodė, kad šią frakciją, anot seniūno, “sudėtinga būtų laikyti opozicine”.

“Mums nelabai būtų priimtina konkretesnė partnerystė su DK frakcija”, – turėdamas galvoje, kad nemažai “drąsuolių” parėmė naujojo premjero kandidatūrą, sakė J.Razma.

Šis balsavimas sukėlė abejonių ir LS frakcijos seniūnui Eligijui Masiuliui.

“Su DK neturime jokių kontaktų, dar neaišku, kokiu keliu apskritai pasuks ši frakcija”, – svarstė jis.

DK frakcijos seniūnės pavaduotoja Aurelija Stancikienė teigė, kad bendradarbiavimas su kitomis frakcijomis bus labai paprastas. Jei nuomonės kokiu nors klausimu sutaps, palaikymas bus, jei ne – tai ne. Opozicijos lyderio skyrimas DK nerūpi, nes bet kokiu atveju frakcija negali šiam procesui daryti jokios įtakos.

33 narius turinti TS-LKD frakcija pagal Seimo statutą opozicijos lyderį gali skirti ir viena – tam pakanka turimų balsų. Neabejojama, kad juo taps TS-LKD lyderis laikinasis premjeras Andrius Kubilius, kuriam šeštadienį sukaks 56-eri.

Pagal Seimo statutą opozicinės frakcijos (arba jų koalicijos), turinčios daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių narių, seniūnas (arba koalicijos vadovas) yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu. Opozicijos lyderis pagal savo statusą iš esmės prilygsta Seimo pirmininko pavaduotojui. Jis yra Seimo valdybos narys, gauna tokį pat atlyginimą kaip ir parlamento vicepirmininkai, opozicijos lyderiui priklauso tarnybinis automobilis, daugiau padėjėjų ir patarėjų nei paprastiems Seimo nariams. Be to, opozicijos lyderis naudojasi tam tikromis procedūrinėmis privilegijomis Seimo plenariniuose posėdžiuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: