© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį prieštaraujančia Konstitucijai paskelbė Darbo kodekso nuostatą, kad darbuotojas darbo užmokestį gali prisiteisti ne daugiau kaip už trejus metus.

Anot Konstitucinio Teismo, toks apribojimas prieštarauja konstitucinėms nuostatoms dėl nuosavybės apsaugos ir teisės gauti teisingą apmokėjimą, be to, sudaro prielaidas teismams priimti neteisingus sprendimus.

“(Tokiu reguliavimu) sudarytos prielaidos nepriteisti viso asmens uždirbto darbo užmokesčio ir kitų jam priklausančių su darbo santykiais susijusių sumų; atitinkamai apribota teismo teisė vykdyti teisingumą ir užtikrinti konstitucinių žmogaus teisių įgyvendinimą”, – rašoma Konstitucinio Teismo nutarime.

Tuo pačiu KT paskelbė, kad Seimas gali specialiu įstatymu numatyti terminą, už kurį kompensuojami viešajame sektoriuje dirbančių žmonių atlyginimai, kurie buvo sumažinti per krizę.

Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad iki šio nutarimo oficialaus paskelbimo ginčytų Darbo kodekso nuostatų pagrindu atsiradę teisiniai padariniai yra teisėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: