(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuva panaudos ES struktūrinių fondų lėšas, kad pristatytų savo aukštojo mokslo privalumus užsienyje ir pritrauktų studijuoti daugiau studentų iš kitų šalių. Per artimiausius metus bus sukurta Lietuvos studentų praktikos tarptautinėse organizacijose bei užsienio įmonėse organizavimo sistema. Šiems tikslams skiriami trys aukštojo mokslo tarptautiškumą skatinantys projektai, kurie bus pradėti įgyvendinti artimiausiu metu. Bendra projektų vertė – 15 milijonų litų iš ES struktūrinių fondų paramos.

„Projektai įgyvendins judėjimą dviem kryptim – Lietuvos studentams bus suteikiama galimybė atlikti praktikas užsienio įmonėse ir įgyti naujų patirčių, o įmonės galės įvertinti jų pasirengimą ir gebėjimus. Laimės abi pusės, nes projektai skatins keistis patirtimi ir žiniomis, stiprins akademinį bendradarbiavimą, suteikiantį progą daugiau sužinoti apie Lietuvą ir įvertinti jos aukštojo mokslo sistemos privalumus“, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.

Numatoma sukurti tarptautinių organizacijų, įmonių-partnerių tinklą, kuriame dalyvaus 166 šalys. Tai leis mūsų studentams ir dėstytojams tiesiogiai įsilieti į tarptautines organizacijas, įmones ir garantuoti ilgalaikę partnerystę. Bus parengti specialistai, gebantys profesionaliai organizuoti tarptautines praktikas ir dėstytojų stažuotes Lietuvoje, o Lietuvos studentams bus sudarytos galimybės atlikti praktikas užsienio šalių įmonėse bei įvairiose organizacijose.

Jungtinių Tautų vystymo programos tarptautinės organizacijos biuras, veikiantis Lietuvoje, kartu su Vilniaus universitetu, Mykolo Romerio universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu bei Vilniaus ir Kauno kolegijomis sukurs Nacionalinę Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų ir dėstytojų tarptautinės praktikos ir stažuočių sistemą („Tarptautinės praktikos ir stažuočių banką“).

Antrasis projektas, kurį parengė Kauno technologijos universitetas (KTU) kartu su partneriais, sukurs Lietuvos aukštųjų mokyklų dėstytojų ir bakalaurų bei magistrų tarptautinių praktikų, stažuočių modelį Europos Sąjungos (ES), Europos laisvosios prekybos asociacijos (ELPA) ir Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) šalyse reziduojančiose įmonėse ir tarptautinėse organizacijose. Pastarasis modelis bus pagrįstas bendradarbiavimu su studijų ir mokslo institucijomis, verslo įmonėmis, vyriausybinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Konsorciumas bus atviras visoms Lietuvos aukštojo mokslo institucijoms. Abu projektai papildys vienas kitą per skirtingas veiklas ir įtraukdami studentų bei darbdavių grupes.

Trečiasis projektas numato parengti priemones, kurios užsieniečiams patraukliai pristatys Lietuvos aukštojo mokslo sistemą, sistemingai informuos apie studijas, pokyčius, mokslo ir studijų reformos eigą. Siekiama, kad užsienio šalių jaunimas, linkęs rinktis studijas ne savo šalyje, sužinotų apie Lietuvos aukštojo mokslo sistemos privalumus, apie užsieniečiams siūlomas programas Lietuvos aukštosiose mokyklose. Lietuvos aukštosioms mokykloms gaus lėšų dalyvauti užsienio šalyse rengiamose studijų mugėse bei kituose studijų pristatymo renginiuose, kuriuose universitetai bei kolegijos pristatys save bei Lietuvos aukštąjį mokslą. Bus sukurtas Lietuvos aukštojo mokslo reformos ir sistemos audiovizualinis pristatymas, mobilūs parodų stendai, išleistas leidinys anglų kalba. Užsieniečiams studentams, atvykstantiems į Lietuvos aukštąsias mokyklas dalinėms studijoms, bus siūlomos stipendijos. Projektą vykdys Švietimo mainų paramos fondas.

(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

LR Švietimo ir mokslo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: