Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Birželio 11 d. Klaipėdos rajone Girulių „Žuvėdros“ stovyklavietėje vyko tradicinis Lietuvos kaimo bendruomenių sąskrydis, kurį jau septintą kartą organizavo Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga. Prie jūros susirinko virš 1000 dalyvių iš visos Lietuvos. Sąskrydžio dalyviai pristatė savo rajonų bendruomenines organizacijas ir regionų tradicinius amatus.

Kauno rajono vietos veiklos grupės delegacijoje – 110 dalyvių iš Vilkijos, Zapyškio, Daugėliškių, Babtų, Pagirių, Triupio, Neveronių, Kačerginės, Piliuonos, Vandžiogalos bendruomenių.

Kartu su Raseinių ir Kaišiadorių rajonų delegacijomis buvo įrengtas bendras kiemelis, pasirinkta tema „Bitės“, buvo sugalvotas bendras kiemelio pavadinimas „KRK Korys“. Buvo smagu dirbti petys petin su savo kaimynais ir pajausti bendruomeniškumo dvasią. Kaišiadoriškiai pristatinėjo krašto amatus, Raseinių delegacija pristatinėjo bitučių medaus produkciją.

Buvo vaišinta medumi, sūriu, duona „Medutis“, gaiva, pagaminta iš medaus, žiedadulkių ir bičių duonele. Visi atėję į kiemelį buvo pasitinkami suktiniu „Bitute, pilkoji“, kurį šoko visų trijų rajonų atstovai. Babtų bendruomenės atstovai kiemelyje surengė mobilų SPA centrą ir visus pageidaujančius kvietė pasimėgauti medaus, vandens ir dūmų procedūromis.

Net šešios masažistės vanojo beržine vanta, ridendamos kočėlą darė masažą, gydė „širšių medumi“. Visas šias procedūras lydėjo linksma jungtinė trijų rajonų kaimo kapela ir dainininkai. Žvakių liejimo amatą pristatė Virginijus Štilpa, o Edita Rimkuvienė eksponavo savo gamybos varinius papuošalus. Kiemelį aplankė Lietuvos žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius, Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė Guoda Burokienė ir visų rajonų bendruomenininkai.

Matomiausi Kauno rajono VVG delegacijoje buvo skautų tuntas „Vilkijos ąžuolai“, kurie ne tik savo uniforma, pasitempimu patraukė sąskrydžio dalyvių dėmesį. Vakare, kai sutemo, skautai visus pakvietė į kopas, kur pristatė savo projektą „Rami – nerami naktis“.

Adrenalino mėgėjams tai buvo atradimas, kai naktį kopose sutinki „prarasto laiko“ laidotuvių procesiją, vos neužlipi ant staiga pradėjusios šviesti kaukolės, pamatai besikviečiančias pas save iš po žemių išlindusias mumijas, Drakulos maldavimai bučiniu jį išvaduoti iš kerų arba raganų, kviečiančių paragauti šliužo sriubos. Šis reginys, tai ne tik didelis organizacinis darbas, bet ir aktorinis, kūrybinis.

Kaip puikiai buvo kiekviena atrakcijos vieta priderinta prie kraštovaizdžio ir kokia įkaitinta atmosfera, kurią sugebėjo sukurti 35 skautai ir trys vadovės iš Vilkijos. Kaip sakė tuntininkė Irena Valatkevičienė, galvojom, kad mūsų siaubo nakties ateis pasižiūrėti gal koks 30-50 žmonių. Po dešimt žmonių grupę vesdavo vedlys. Tačiau, kaip paskaičiavo skautai, reginį pamatė apie tris šimtus žmonių iš įvairiausių Lietuvos kampelių.

Kiekvienos Kauno rajono bendruomenės dalyvavusios bendruomenių sąskrydyje indėlis – neįkainuojamas. Neveronių emblemos, Kačerginės duona su medumi ir rūpestis apsirgusiu renginio dalyviu, Pagirių fotografai ir koriai kiemelio puošybai, Piliuonos – Austėja, kuri atkreipė visų dalyvių dėmesį į Lietuvos širdies kiemelį, Daugėliškių – makiažas, Zapyškio – draugiškumas ir stalai su suolais, Vandžiogalos – šunelis, kuris atnešė tiek džiaugsmo vaikams ir suaugusiems, Triupio vaišės ir auto paslaugos 2011 m. kaimo bendruomenių sąskrydį padarė įsimintinu gyvenimo įvykiu. Nes kartu mes galime daugiau.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: