(c) Ugnės Stankevičiūtės archyvo nuotr.

Kauno miesto centras šiais laikais yra suskirstytas į dvi dalis: naujamiestį, kurio pagrindinė gatvė – Laisvės alėja, ir senamiestį. Nors šios dvi vietos yra viena šalia kitos, tarp jų vyksta kova dėl populiarumo, kurią laimi senoji miesto dalis. Vis daugiau pasilinksminimo vietų, parduotuvių, kavinių, barų įsikuria būtent čia. Laisvės alėją nukonkuravo ne tik didieji prekybos centrai, pavilioję parduotuvių ir kavinių savininkus, bet ir senamiestis, kurio autentiška dvasia ar gyvenimo būdo mada patraukė žmones. Iš tiesų dabar yra madinga leisti laiką senojoje miesto dalyje, o ne Laisvės alėjoje, kaip buvo prieš penkerius metus ar dabartinių studentų tėvų jaunystėje. Atrodo, niekas nepasikeitė – ir naujoji, ir senoji miesto dalys yra tokios pat, tik staiga žmones ėmė traukti būtent senamiestis.

Apklausus jaunimą, gyvenantį Kaune, kur jie pastaruoju metu mieliau leidžia laiką: Laisvės alėjoje ar senamiestyje, dauguma atsakė, jog jų mėgstamos vietos yra pastarajame. Tačiau, dauguma patikslino, jog, be mėgstamų vietų esančių senamiestyje, yra keletas ir Laisvės alėjoje. Pastebėtina, jog tos vietos yra seniai sukūrusios savitą įvaizdį bei turinčios nuolatinius lankytojus.

Ankščiau Laisvės alėja buvo ypatinga kultūrinė erdvė, intelektualų, „bohemos“ susibūrimo vieta. Dabartiniai studentai Laisvės alėjoje praleidžia laiko tiek, kiek tenka būti prie ten įsikūrusių universitetų fakultetų. Šių studentų tėvai jaunystėje leisdavo laiką čia buvusiose kavinėse, tokiose kaip „Orbita“, „Tulpė“. Pastarosios vietoje šiandien yra parduotuvė ir grindinyje esanti „memorialinė lenta“. Pasak vyresnių kauniečių, vakarais Laisvės alėja būdavo pilna jaunų žmonių, iki išnaktų „šlifuojančių“ grindinį nuo Soboro iki senamiesčio. Sovietiniais metais Laisvės alėjoje rekonstruota dalis pastatų, pastatyta keletas naujų, kurie išliko iki šių dienų, tačiau apklaustų kauniečių yra vertinami neigiamai, kaip „vaizdą gadinantis sovietinis palikimas“.

Kauno senamiestyje yra daug gotikos, renesanso ir baroko stiliaus pastatų. Jie, kad ir apleisti, suteikia ypatingo žavesio, kurį neseniai labai pamėgo miestiečiai. Pastaraisiais metais šioje miesto dalyje atsidarė nemažai naujų klubų, barų. Naujam gyvenimui atgijo senos patalpos, senamiesčio rūsiuose įsikūrė vyninės, kavinės. Atėjus švenčių laikui, gatvės puošiamos labai atsakingai – daugeliui miestiečių ir miesto svečių gerą įspūdį paliko šiais ir praėjusiais metais skoningai, subtiliai ir elegantiškai papuošta Kalėdų eglutė, Rotušės aikštė. Senamiestis pastaruoju metu yra kupinas gyvybės. Čia įsikūrusiose populiariose kavinėse ir restoranuose sunku rasti vietą prisėsti, nesvarbu, ar tai darbo diena, ar savaitgalio vakaras.

Seniausios miesto dalies atgijimas yra malonus kiekvienam savo miestą mylinčiam žmogui. Tačiau Laisvės alėjoje gausu tuščių vitrinų, su nepajudinamu užrašu „Parduodama“, apleistų pastatų. Šiuo metu Laisvės alėjoje stinga net šventinės dvasios – papuošimų čia beveik nėra, tik Kalėdų eglė. Tai labai liūdina žmones, prisimenančius, kokia puiki buvo Laisvės alėja anksčiau. Kita vertus, tuščios patalpos miesto centre gali būti naudingai panaudotos. Tam reikalingi sentimentus kitados kultūros ir pramogų centru buvusiai vietai jaučiantys žmonės. Reikalinga ir veiksminga viešųjų ryšių akcija, gražinanti mados vėjus į Laisvės alėją. Kaunas gali turėti didelį, vieningą ir dėmesį traukiantį miesto centrą su vienodai vietiniams ir turistams patraukliomis senojo ir naujojo miesto dalimis.

Straipsnis parengtas VU KHF LFR8 grupės studentės Ugnės Stankevičiūtės

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: