Kaunas.lt archyvo nuotr.

Myslibužo (Lenkija) bendruomenė neteko garbingo savo nario, o Lietuva – nuoširdaus bičiulio, savo darbais suartinusio lietuvių ir lenkų tautas – girininko Piotro Nivinskio.

Velionio girininko P. Nevinskio dėka Myslibuže išliko paminklas lietuvių lakūnams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui. Paminklas lakūnų S. Dariaus ir S. Girėno tragiškos žūties vietoje Pščelniko miške iškilo 1936 m. pagal Vytauto Landsbergio-Žemkalnio projektą.

Po antrojo pasaulinio karo šiai teritorijai atitekus Lenkijai, paminklui iškilo grėsmė – norėta jį išardyti. Tuo metu, dar būdamas labai jaunas, girininkas P. Nevinskis, rizikuodamas savo gyvybe, su ginklu rankose iškovojo, kad paminklas nebūtų sunaikintas. Po šių įvykių mūsų tautos didvyrių atminimui skirtą paminklą daugelį metų saugojo girininkija. Prieš 20 metų žūties vietą ir joje stovintį balto granito paminklą pradėjo prižiūrėti ir lietuviai.

„Velionis Piotras Nevinskis – kuklus žmogus, savo prasminga veikla pelnęs ne tik lenkų, bet ir lietuvių meilę ir pagarbą. Išgyvendami bendrą netektį tariame nuoširdžius užuojautos žodžius velionio artimiesiems ir visai Myslibužo bendruomenei”, – rašoma Kauno miesto mero Andrius Kupčinsko užuojautoje, skirtoje velionio artimiesiems ir Myslibužo bendruomenei.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: