© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Penktadienį prasideda festivalio “Scanorama” konkursinė programa “Naujasis Baltijos kinas”, kurioje visą savaitgalį varžysis 17 trumpametražių filmų: šeši lietuviški, aštuoni estiški ir trys latviški.

Žiūrovai išvys pasakojimus apie “pirmąjį kartą”, naktinį nutikimą autobuse, sidabrines vestuves, slapta kanapes auginančią šeimą, Naujųjų metų sutiktuves, ežiukų nuotykius mieste, pranešė organizatoriai.

“Jau penktus metus rengiame konkursinę programą, taip į festivalį įtraukdami mums svarbią baltiškąją dimensiją. Mes vertiname ir auginame šalia mūsų esančius jaunus režisierius, kurie į kiną žengia su originaliomis idėjomis ir ambicijomis. Tikiu, konkursas taps impulsu kurti toliau, nesustoti”, – sako “Scanoramos” direktorė Gražina Arlickaitė.

Penktadienį programoje bus parodyti šeši naujausi trumpametražiai lietuviški filmai.

Austėjos Urbaitės “Etiudas” leisis į dviejų aktorių repeticijų užkulisius, kur realybė susipins su fantazija. Animatorės Skirmanta Jakaitė ir Solveiga Masteikaitė pristatys siurrealistinį animacinį kūrinį “Neeuklidinė geometrija”, Marija Kavtaradzė papasakos istoriją apie Beno ir Vegos “pirmąjį kartą” filme “Pasakyk, kad neskaudės”.

Dokumentinis Lino Mikutos filmas “Pietūs Lipovkėje” pažvelgs į labdaringos valgyklos kasdienybę, o Ieva Veiverytė “Šuns dienose” gilinsis į motinos ir dukters santykius. Aistė Žegulytė žmogaus tapatybės ir grožio temą nagrinės poetiškame filme “Tapatumai”.

Du iš šių filmų jau sulaukė tarptautinių festivalių dėmesio. M.Kavtaradzė naujausią darbą pristatė San Sebastiano studentiškų filmų programoje, o L.Mikutos dokumentinio filmo premjera įvyko prestižiniame Leipcigo dokumentinių ir animacinių filmų festivalyje.

Anot G.Arlickaitės, būti pakviestiems į tokio lygio kino festivalius yra didelis jaunų kūrėjų įvertinimas.

Latviams konkurse atstovaus Evaldas Lacis (animacinis filmas “Ežiukai mieste”), Edmundsas Jansonas (animacinis filmas “Choro gastrolės”) ir Liene Linde (tragikomiška drama “Suvaidink man laimingus Naujuosius”).

Estiškų filmų šiais metais programoje – aštuoni: “Čia tu?”(rež. Moonika Siimets), “Mai” (rež. Maria Reinup), “Nuotrauka” (rež. Katrina Maimik ir Janas Erikas Nogisto), “Sidabrinės vestuvės” (rež. Katrina Maimik ir Andresas Maimikas), “Gimtadienis” (rež. Erikas Norkroosas), “Musių malūnas” (rež. Anu-Laura Tuttelberg), “Olga” (rež. Kauris Kokkas) ir “Užuojauta” (rež. Margusas Paju).

Latvių ir estų filmai festivalyje bus rodomi šeštadienį ir sekmadienį.

Geriausią trumpametražį programos filmą ir geriausią lietuvišką trumpametražį filmą rinks tarptautinė vertinimo komisija, kurios pirmininku šiais metais bus lenkų kino režisierius Krzysztofas Zanussis (Kšyštofas Zanusis).

Taip pat vertinimo komisiją sudarys prodiuserė, Europos kino akademijos tarybos narė ir kino gamybos kompanijos”Selavy Filmproduktion” bendraturtė Dagmara Jacobsen iš Vokietijos, atviro Rusijos kino festivalio “Kinotauras” direktorė Sitora Alieva ir graikų režisierius Thanosas Anastopoulosas.

“Naujojo Baltijos kino” konkurso nugalėtojui atiteks kino aparatūros nuomos paslaugos, o geriausiam jaunajam lietuvių režisieriui bus suteikta finansinė paramą būsimam kino projektui.

Konkurso nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti Europos šalių kino forumo “Scanorama” uždarymo metu šį sekmadienį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: