© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Estijos energetikos bendrovė “Nelja Energia” Estijai priklausančioje Baltijos jūroje planuoja statyti 700-1100 megavatų (MW) galingumo vėjo jėgainių parką, į kurį planuoja investuoti iki 2,75 mlrd. eurų (iki 9,5 mlrd. litų).

Pasak “Nelja Energia” plėtros vadovo Simo Paisto (Siimo Paisto), investicijos į jėgainių parką prie Hiuma salos sieks iki 2,5 mln. eurų (8,6 mln. litų) už megavatą.

Bendrovės “Nelja Energia” padalinio Lietuvoje “4 Energia” vadovas Tadas Navickas BNS sakė, kad lėšų projektui bus bandoma gauti, tiek pritraukiant privačius investuotojus, tiek skolinantis iš finansų įstaigų.

“Kol kas čia yra planas, jis dar nėra realizuotas. Dideli projektai yra finansuojami tam tikrais būdais, pritraukiant investuotojus, skolinantis ir taip toliau. Bet dabar dar yra žingsnių iki tol, kol bus sprendžiamas finansavimas”, – komentavo “4 Energia” vadovas.

S.Paisto teigimu, Lietuvai priklausančioje jūros teritorijoje sąlygos gali būti dar palankesnės nei teritorijoje, kuri priklauso Estijai.

“Baltijos jūra labiau tinka jūrų vėjo energetikai plėtoti ne tik už Šiaurės jūrą, bet ir už Atlanto vandenyną. Tarp visoms trims Baltijos šalims priklausančių teritorijų jūroje yra ypač jūrų vėjo jėgainėms statyti palankių plotų. Ekspertai juos vadina “auksiniais”, – bendrovės pranešime teigė S.Paistas.

Pasak jo, bendrovė šiuo metu atlieka poveikio aplinkai tyrimą, o iki kitų metų vidurio valstybė turėtų parengti šios teritorijos planavimo dokumentus. Pradėti vėjo jėgainių parko statybas planuojama 2015 metais.

Skaičiuojama, kad per metus vėjo jėgainių parkas galės pagaminti 2,4-3,8 teravatvalandžių elektros.

Birželį “Nelja Energia”Lietuvoje baigė statyti 39,1 megavato galingumo vėjo jėgainių parką – kol kas galingiausią Lietuvoje. Be to, bendrovė laimėjo konkursą įrengti 60 MW galingumo parką Šilutės rajone, o jos jėgainių Baltijos šalyse bendras galingumas siekia 223 MW.

Pasak T.Navicko, Šilutės rajone naujas jėgainių parkas bus pradėtas statyti kitų metų pavasarį.

“Baigiam projektavimą, vyksta derybos su bankais ir tiekėjais. Šnekamės su kareiviais dėl radarų klausimų, nes ten yra jautri teritorija. Tikimės, kad maždaug per kitų metų pirmąjį pusmetį sutvarkysime visus formalumus ir pavasarį planuojame pradėti statybas”, – pasakojo įmonės vadovas.

60 proc. “NeljaEnergia” akcijų priklauso Skandinavijos kapitalo energetikos bendrovei “Vardar Eurus”, 11 proc. – Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankui, likusias akcijas valdo Estijos privačios bendrovės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: