Nemuno krantinėje - kontraboso muzika
(c) Organizatorių archyvo nuotr.
Jimmi Roger Pedersen

Kontrabosas – daugelio orkestrų ir džiazo ansamblių stuburas, tačiau labai retai girdime šiuo instrumentu grojant solo, tam ryžtasi tik talentingiausieji. Vienas jų – „Daugirdas gyvai“ festivalio svečias Jimmi Roger Pedersenas, garsėjantis subtilia technika, jautrumu ir sodriu instrumento skambesiu.

Liepos mėn. 14 d., ketvirtadienį, 19 val. „Daugirdas gyvai“ scenoje, J. R. Pedersenas surengs koncertą su savo bičiuliais iš Lietuvos – pianistu Artūru Anusausku ir daugelį metų JAV gyvenusiu būgnininku Aru Biskiu. Trio pakvies įsileisti J. R. Pederseno ir A. Anusausko autorinę muziką taip pat atiduos duoklę ir džiazo standartams.

Dar mažai žinomas Lietuvoje, bet Europoje sulaukęs pripažinimo Jimmi Roger Pedersenas kaip lyderis, dalyvis ar autorius įrašė per šimtą CD. J. R. Pedersenas studijavo Kopenhagos ritmo konservatorijoje pas legendinį Niels-Henning Ørsted Pedersen (NHØP). Jo gastrolių maršrutai apima visą Europą ir JAV.

Daugiau kaip 15 metų jis bendradarbiavo su legendiniu pianistu Horace Parlan ir trimitininku Benny Baily, grojo su Al Grey ir Lee Konitz. 2007 m. jis, kaip geriausias instrumentalistas, nominuotas JPF muzikos apdovanojimuose JAV. JAV kritikai rašo: „JRP yra akivaizdus solo virtuozas, kurio pasažai randa savo vietą kažkur tarp Charlie Haden ir Eberhard Weber.“

J. R. Pedersenas daug dirba kaip pedagogas, prisidėjo prie Danijos kontraboso mokyklos tobulinimo, įkūrė ir vadovauja Danijos kontraboso asociacijai.

Trio pianistas Artūras Anuskauskas – vienas ryškiausių Lietuvos džiazo pianistų, kompozitorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, džiazo katedros vedėjas.

Pianistas bendradarbiavo su daugeliu Lietuvos džiazo meistrų, danų vokaliste Anne Kierulf, amerikiečių būgnininku Aru Biskiu, buvo kvinteto „Džiazo nublokšti“ narys. Jis koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Švedijoje, Danijoje, Suomijoje, Šveicarijoje, Rumunijoje, Moldovoje, Rusijoje, Belgijoje, kitose Europos šalyse ir Kinijoje.

A. Anusausko diskografijoje – keturiolika kompaktinių diskų, tarp jų – keturi autoriniai. Nuo 1988 metų pianistas dėsto džiazo improvizaciją LMTA fortepijono katedros bei džiazo skyriaus studentams. Jis taip pat mokė jaunuosius muzikus Rumunijoje, Moldovoje, Suomijoje ir Vokietijoje. 2005 metais A. Anusausko kūrybinė veikla įvertinta Lietuvos muzikų sąjungos Auksiniu disku.

„Būgnas yra vienas iš mano gyvenimo pagrindų. Kai pagalvoju, kas aš esu pasaulyje, tai norėčiau sakyti, kad esu būgnininkas. Ir pats tuo tikėti, ir kad kiti galėtų tikėti.“ – sako trio būgnininkas Aras Biskis. Aras profesionalioje scenoje groja jau daugiau kaip tris dešimtis metų, 1990 m. baigė Berklio muzikos koledžą.

Jis sėkmingai dalyvavo Čikagos džiazo ansamblių veikloje, o prieš dešimt metų grįžęs į Lietuvą trumpam prisijungė prie Kauno bigbendo, groja su įvairiais ansambliais, moko groti būgnais.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: