Nesumokėjus nekilnojamojo turto mokesčio - VMI priminimai
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad, išanalizavusi iš Valstybės įmonės Registrų centro gautus duomenis ir sulyginusi juos su savo turimais, nustatė galimai privalėjusius pateikti nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijas, tačiau jų nepateikusius, gyventojus.

Primename, kad nekilnojamojo turto deklaracija turi būti pateikta ir nekilnojamojo turto mokestis (toliau – NTM) sumokamas, kalendoriniams metams pasibaigus, iki kitų kalendorinių metų vasario 1 dienos. Šį mokestį deklaruoti ir sumokėti privalo pats gyventojas, o mokesčių administratoriaus raginimai siunčiami tik tiems, kurie to nepadarė už 2010 ir ankstesnius metus.

Mokesčių inspekcija primena, kad NTM privalo deklaruoti ir jį sumokėti įmonės bei kai kurie gyventojai. NTM mokamas už įmonėms nuosavybės teise priklausantį nekilnojamąjį turtą ir už tą nekilnojamąjį turtą, kurį juridiniai asmenys yra neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui perėmę naudotis iš gyventojų.

Gyventojai privalo deklaruoti ir sumokėti NTM už gyvenamąsias patalpas, sodų, garažų statinius, fermas, šiltnamius, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinius, poilsio arba žuvininkystės ir inžinerinius statinius, tuo atveju, jei jie naudojami individualiai ekonominei veiklai, o su šiuo nekilnojamuoju turtu susijusios išlaidos ar pridėtinės vertės mokestis atskaitomas.

NTM taip pat reikia mokėti už kitos paskirties statinius (pvz., administracinės, viešbučių, prekybos, paslaugų, sandėliavimo, transporto, gamybos ir t.t.) neatsižvelgiant į tai ar jie naudojami individualioje veikloje, ar ne.

NTM neapmokestinamas gyventojui nuosavybės teise priklausantis nekilnojamasis turtas, naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos gauti. NTM neturi būti mokamas už statinius, kol jie yra statomi, rekonstruojami ar kapitališkai remontuojami ir yra faktiškai nenaudojami. Teisė į šią lengvatą įgyjama nuo rekonstravimo ar kapitalinio remonto darbų pradžios, bet ne anksčiau nei šiems darbams buvo išduotas statybos leidimas.

Mokesčių inspekcija pažymi, jog pasitaiko tokių atvejų, kai gyventojo turimo nekilnojamojo turto tikslinė paskirtis pagal Registrų centro duomenis neatitinka faktinės jo naudojimo paskirties, pavyzdžiui, gamybos, kultūros ar administracinės paskirties patalpos yra pertvarkomos ir įrengiamos kaip gyvenamasis būstas.

Už gyvenamosios paskirties nekilnojamąjį turtą NTM mokėti nereikia, tačiau gyventojas vis tiek privalo deklaruoti ir mokėti NTM už tokį turtą, nes mokesčio objektas nustatomas pagal tikslinę objekto paskirtį, kuri įregistruota Registrų centre. Tokiu atveju gyventojas turėtų kreiptis į Valstybės įmonės Registrų centrą dėl objekto paskirties pakeitimo.

Yra atvejų, kai nekilnojamas turtas nugriaunamas, sudega ar kitaip fiziškai prarandamas. NTM už jį nebemokamas nuo mėnesio, kurį buvo išduota atitinkamų institucijų (Statybos inspekcijos, Priešgaisrinės apsaugos) pažyma apie turto išnykimą arba, jeigu tokių dokumentų nėra, kai toks NT išregistruojamas iš Nekilnojamojo turto registro.

VMI primena, kad visą reikiamą informaciją mokesčių klausimais galite gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, apsilankę VMI svetainėje www.vmi.lt arba užėję į gyvenamosios vietos mokesčių inspekciją.

Valstybinės mokesčių inspekcijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: