Prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas (Wikimedia Commons archyvo nuotr.)

Mirė pirmasis atkurtosios Lietuvos Respublikos prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas. Pranešama, kad paskutiniu metu nemažai laiko ligoninėje praleidusio Prezidento gyvybė užgeso jo rezidencijoje Turniškėse.

Prezidentas mirė eidamas 78-uosius metus, pralaimėjęs kovą su sunkia liga – vėžiu. Limfmazgių ir prostatos vėžys velionį kamavo nuo 2008-ųjų.

Prezidento artimiesiems užuojautą pareiškė dabartinė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

„Iš gyvenimo pasitraukė nuoširdus žmogus, iškilus politikas, stovėjęs prie valstybės vairo atsakingais ir sudėtingais Lietuvos istorijos tarpsniais. Pirmojo po Nepriklausomybės atkūrimo tiesiogiai išrinkto Lietuvos prezidento stiprios ir charizmatiškos asmenybės atminimas ilgam išliks Lietuvos žmonių širdyse”, – sakė Prezidentė D. Grybauskaitė.

„Tautinis atgimimas, pastangos atsikratyti sovietinio palikimo ir kurti demokratiją, Lietuvos ūkio stiprinimas ir siekis integruotis į stipriausias gynybines bei politines – ekonomines struktūras visiems laikams bus neatskiriama nuo Algirdo Mykolo Brazausko vardo. Jam einant tiek valstybės Prezidento, tiek Vyriausybės vadovo pareigas, buvo daromi istoriniai sprendimai, ilgam nulėmę Lietuvos gyvenimą. Todėl su Algirdo Mykolo Brazausko išėjimu baigiasi ne tik Velionio biografija, bet ir išskirtinis Lietuvos istorijos tarpsnis“, – teigia Seimo Pirmininkė I.Degutienė.

Prezidento kelias

Algirdas Mykolas Brazauskas gimė 1932 m. rugsėjo 22 d. Rokiškyje, mokėsi Kaišiadoryse, vėliau tuometiniame Kauno politechnikos institute įgijo inžinieriaus hidrotechniko specialybę.

Savo karjerą pradėjo kaip inžinierius, 1958-62 m. vadovavo Kauno hidroelektrinės statybai. Taip pat sparčiai būsimas Prezidentas kilo tuometinės Komunistų partijos struktūroje.

1965 m. A. Brazauskas buvo paskirtas Statybinių medžiagų pramonės ministru. 1967 m. pradėjo dirbti Valstybės planavimo komiteto pirmininko pavaduotoju. 1977 m. tapo LKP CK sekretoriumi. 9-ame dešimtmetyje buvo Lietuvos komunistų partijos CK sekretorius pramonės klausimais ir atsakingas už energetikos klausimus.

1988 m. spalio 21 d. gilios komunistų partijos krizės metu Algirdas Brazauskas buvo išrinktas LKP CK pirmuoju sekretoriumi. Jam vadovaujant, 1989 m. Lietuvos komunistų partija atsiskyrė nuo Tarybų Sąjungos komunistų partijos.

Nepriklausomoje Lietuvoje 1992-aisiais buvo išrinktas Seimo pirmininku, laikinai ėjo Prezidento pareigas, kol 1993 m. vasario 14 d. A. Brazauskas laimėjo prezidento rinkimus 5 metų kadencijai. Už jį balsavo 60 % rinkėjų – iki šiol tai daugiausiai rinkėjų simpatijų sulaukęs mūsų Valstybės vadovas.

2001-aisiais grįžo į politinį gyvenimą kaip Vyriausybės vadovas, šiame poste išbuvo iki 2006-ųjų metų. Iš viso kaip Prezidentas ar premjeras A. M. Brazauskas Lietuvos Respublikai vadovavo 12 iš 20-ies nepriklausomybės metų ir nepaisant komunistinės praeities buvo vienas iš populiariausių politikų.

Prezidentas aktyviai palaikė ir globojo Lietuvos Valdovų rūmų atstatymo projektą, tačiau rūmų užbaigimo ir atidarymo jam sulaukti nepavyko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: