Kruizinis laivas "Diamond Princess" © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kruizinio laivo „Diamond Princess“, po paskutiniųjų keleivių išlaipinimo praėjus 17-ai dienų, kajutėse ir ant įvairių paviršių aptikta koronaviruso pėdsakų. Tai patvirtina, kad virusas išlieka gyvybingas žymiai ilgiau, nei buvo paskelbta atlikus ankstesnius tyrimus. Pastarasis tyrimas atliktas JAV ir Japonijos mokslininkų, jie tyrė laivus, prisišvartavusius Amerikoje ir Japonijoje. Abiejų laivų įgulos ir keleiviai dviem savaitėm buvo uždaryti į karantiną po to, kai prieš tai keliavusiems turistams buvo diagnozuotas COVID-19 virusas, nors jiems dar nebuvo pasireiškę jokie simptomai.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro tyrimo išvadose rašoma: „virusas aptiktas ant įvairių laivuose esančių paviršių tiek sirgusiųjų, tiek ir neužsikrėtusių keleivių kajutėse net ir praėjus 17-ai dienų po jų išlaipinimo. Tačiau iki tol dar nebuvo atlikta laivų dezinfekcija.“ Pabrėžiama, kad kruiziniuose laivuose virusui plisti sudaroma itin palanki terpė, todėl kyla rizika, kad užkratas paplis itin greitai, ypač silpnesnei visuomenės daliai.

Ankstesni tyrimai parodė, kad viruso dalelės ant plastikinių ir plieno paviršių gali išgyventi iki trijų parų, taip pat laikui bėgant šios dalelės nyksta ir mąžta. Naujausiais tyrimais siekiama atskleisti, kaip virusas plito tarp kruizinių laivų.

Dar kovo 17-ąją buvo pranešama apie mažiausiai 25 kruizinius laivus, kurių keleiviams pasireiškė viruso simptomai. Tiesa, beveik pusė „Diamond Princess“ plaukusių žmonių, kuriems nustatytas COVID-19, teigė, kad nejautė jokių simptomų, todėl tai iš dalies paaiškina staigų užfiksuotą ligos protrūkį.

Visa laivo įgula ir 3700 keleivių dar vasario 4 d. Japonijoje pateko į karantiną po to, kai vienam iš ankstesnių keleivių nustatytas susirgimas. Šio laivo atvejis tapo pirmuoju didžiausiu ligos protrūkiu už Kinijos ribų, su staigiu viruso paplitimu.

Kitas laivas, „Grand Princess“, kuriame vyko tyrimas, prisišvartavo Kalifornijoje, JAV. Planuotas išvykimas neįvyko po to, kai dviejų laivo keleivių viruso testų rezultatai buvo teigiami. Išvis nustatyti 78 atvejai per porą sustojimų. Praėjus keletui dienų, laivas nuplukdytas į Portlando uostą, o ten buvo pasirūpinta keleivių karantinu.

Abiejuose laivuose išvis nustatyta daugiau nei 800 užsikrėtusiųjų, 10 iš jų mirė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: