Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir naujasis Irano prezidentas Hassanas Rowhani (Hasanas Rouhanis) varžysis dėl dėmesio pasaulio lyderiams antradienį pradedant kalbas Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje.

Nors diskusijoje turėtų dominuoti Sirijos karo klausimas, visų akys kryps į JAV ir Irano lyderius: bus stebima, ar nepasirodys koks nors santykių šiltėjimo ženklas – rankos paspaudimas ar koks nors kitas gestas.

B.Obama ir H.Rowhani ne visą laiką abu bus Asamblėjos salėje.

B.Obama antras lips ant pakylos ir kalbės daugiau kaip 130-čiai karalių, valstybių ir vyriausybių vadovų, susirinkusių į JT būstinę Niujorke kalbų ir derybų savaitei.

H.Rowhani, kuris buvo išrinktas birželį ir kuris, nepaisydamas nesutarimų Irano branduolinės programos klausimu, užsiminė, kad nori geresnių santykių su Vakarais, Generalinei Asamblėjai kalbės kelios valandos po B.Obamos kalbos.

Tačiau jie gali susidurti per priešpiečius, kuriuos lyderiams rengia JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas).

Baltieji rūmai neatmetė susitikimo galimybės, o Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) jau susitarė ketvirtadienį susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu).

Kontaktai tarp Irano ir JAV aukšto rango pareigūnų buvo reti nuo pat 1980 metų, kai per audringus įvykius po Islamo revoliucijos JAVnutraukė santykius su Iranu.

M.J.Zarifas ir J.Kerry bus pirmieji amerikiečių ir iraniečių ministrai, susitikę per didžiųjų galių – JAV, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Kinijos – ir Irano derybas dėl ginčijamos Teherano branduolinės programos.

Vakarų galios pirmadienį sakė, kad Iranas turi imtis veiksmų po H.Rowhani raginimo gerinti santykius, jeigu nori, kad jis būtų vertinamas rimtai.

Pareiškimus turi “atitikti konkretūs žingsniai ir veiksmai” dėl Irano branduolinių ambicijų ir pagalbos Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), po derybų su M.J.Zarifu sakė britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague’as (Viljamas Heigas).

“Susitikti reiškia keistis nuomonėmis, bet nereiškia pozicijos pakeitimo”, – žurnalistams sakė prancūzų užsienio reikalų ministras Laurent’as Fabiusas (Loranas Fabiusas).

B.Obama, kaip ir dauguma lyderių, didelę savo kalbos dalį turi skirti pustrečių metų trunkančiam Sirijos pilietiniam karui, per kurį jau žuvo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių, nurodė JT.

JAV prezidentas turi pakartoti perspėjimus dėl Sirijos cheminių ginklų ir pareikšti savo paramą JT pastangoms tarpininkauti dėl politinio šio konflikto užbaigimo, sakė Baltųjų rūmų pareigūnai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: