Parašyk tikrą laišką tikram žmogui
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kristinos Norvilaitės projekto „Parašyk man laišką“ idėja – atkreipti visų mūsų dėmesį į susvetimėjimo, nebendravimo problemą. Praeityje žmonės rašydavo ir siųsdavo vieni kitiems laiškus, atvirukus.

Tie prisiminimai ne vienam kelia nostalgiškus jausmus apie pasaulį, kuris buvo geresnis, žmonės vieni kitiems buvo švelnesni, jautresni, dėmesingesni.

„Parašyk man laišką“ siekia paskatinti žmones ne tik susimąstyti apie tai, ką praradome, bet ir aktyviai siūlo būdą situacijai keisti, bendravimui tarpusavyje skatinti, priminti žmogui laiškų rašymo „skonį“.

Kristina Norvilaitė apie projektą: „Manau, kad dabar, kai ekonominė situacija skaudžiai palietė didžiąją dalį žmonių, atgaivos, jėgų galima ieškoti tik šiltame tarpusavio bendravime, kurį deja apleidome. Kurdama pašto dėžutes naudoju užrašą „Parašyk man laišką“ ne tik lietuvių, bet ir užsienio kalbomis.

Taip noriu priminti apie žmogaus tapimą kosmopolitu, atvirą pasaulį, kur tarpusavio bendravimo svarba išlieka kaip esminis visus žmones jungiantis dalykas. Prisimenu ir apie migracijos, gimtosios kalbos problemą, būtinumą išlaikyti vidinius ryšius su iškeliavusiais į kitą šalį.

Kurdama šią parodą norėjau išreikšti tai, kaip suprantu pagrindinę bendravimo idėją. Man bendravimas yra atvirumas. Atvirumas su savimi, su kitu žmogumi. Svarbiausia, kad įvyktų dialogas. Todėl paveikslai yra „aktyvūs“ – t. y. juos galima atidaryti, uždaryti, liesti.

Taip žiūrovą tarsi provokuoju išeiti iš jo subjektyvaus, vidinio pasaulio į išorinį, pažiūrėti, kas vyksta su kitais, pamatyti, kaip jis pats gali pakeisti situaciją – jis gali kažką parašyti, pasiguosti, atsiprašyti, džiaugtis, išreikšti meilę ir t. t. Noriu, kad matydamas mano darbus žmogus reaguotų – t. y. dalyvautų paveikslo ar objekto „skaityme“.

Parodos metu Kaune lankytojus kviečiu rašyti laišką (ilgą ar trumpą, tai visiškai nesvarbu), kurį galima įmesti į jiems patikusią pašto dėžutę. Kam adresuoti laišką? Sau, artimam žmogui, man, pašto dėžutei ar tam, kam jo šią akimirką reikia labiausiai.“

Projektui sukurta interneto svetainė www.parasykmanlaiska.lt Joje skelbiami įdomiausi parašyti laiškai.

Paroda vyksta: Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje (Rotušės a. 28). Darbo laikas: II-VI 10.00-17.00.

Kristinos Norvilaitės paroda „Parašyk man laišką“ veiks iki birželio 30 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: