Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuotrauka, kuriame Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) matomas laikantis išmanųjį telefoną, paskatino karštas spėliones, kurio gamintojo prietaisu naudojasi vieno iš griežčiausių pasaulyje represinių režimų lyderis.

Nuotrauka, kurią paskelbė Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida, Kim Jong Unas matomas pirmininkaujantis praeitą savaitę vykusiam susitikimui su aukštais patarėjais nacionalinio saugumo reikalams. Manoma, kad tas posėdis susijęs su Pchenjano grasinimu artimiausiu laiku atlikti branduolinio užtaiso bandymą.

Nuotraukoje taip pat matomas ant stalo prie Kim Yong Uno padėtas juodas išmanusis telefonas, o rankoje lyderis laikė uždegtą cigaretę.

“Manoma, kad tas išmanusis telefonas priklauso Kim (Yong Unui), nes prietaisas buvo padėtas prie dokumentų, kuriuos jis peržiūrinėjo”, – vienas Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pietų Korėjos žiniasklaida šiai nuotraukai skyrė nemažai dėmesio, paskatindama spėliones, kokio modelio yra tas prietaisas. Buvo keliamos įvairios prielaidos – jog telefoną pagamino Pietų Korėjos elektronikos milžinė “Samsung”, Taivano HTC arba JAV bendrovė “Apple”.

“Samsung”, kuri šiuo metu yra išmaniųjų telefonų gamybos pasaulinė lyderė, tvirtino, kad kuris nors iš jos “Galaxy” modelių tikrai neatsidūrė kitapus sienos.

 “Tai ne “Samsung” telefonas”, – bendrovės atstovas sakė AFP, pridūręs, kad tas prietaisas labiau panašus į HTC modelį.

Seulo vyriausybės pareigūnas nurodė, kad minėtą nuotrauką išanalizavo Pietų Korėjos žvalgybos agentūra, kuri taip pat padarė išvadą, jog Kim Yong Uno telefonas veikiausiai pagamintas Taivane.

HTC atsisakė įvardyti tą prietaisą, tačiau savo pranešime nurodė, jog bendrovė dėkinga už “visų vartotojų palaikymą”.

Nors Šiaurės Korėjos visuomenė turbūt labiausiai izoliuota pasaulyje ir patiria griežčiausią cenzūrą, ši šalis nėra visiška dykuma IT technologijų srityje.

Mobiliojo ryšio tinklas šioje šalyje pradėtas diegti 2008 metais, bendradarbiaujant su Egipto telekomunikacijų bendrove “Orascom”, o vidinis internetas Šiaurės Korėjoje pradėjo veikti 2002-aisiais.

Tačiau apie milijonas eilinių mobiliųjų telefonų vartotojų gali skambinti tik šalis viduje, o ne į užsienį. Šiaurės Korėjos internetas daugumai vartotojų taip pat apsiriboja šalies sienomis.

“Kim Yong Unas ir jo šeimos nariai bei Šiaurės politinis elitas matomai naudojasi išmaniaisiais telefonais arba kitokiais mobiliaisiais telefonais, galinčiais jungtis prie interneto”, – sakė Seulo pareigūnas.

Kim Yong Unas, kuriam, kaip manoma, yra beveik 30 metų, perėmė vadovavimą šaliai po savo tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) mirties 2011-ųjų gruodį. Tai buvo jau antrasis dinastinis valdžios perėmimas Kimų šeimoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: