(c) Zalgiris.lt archyvo nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai ketvirtadienį Kauno sporto halėje žaidė Eurolygos A grupės penktojo turo rungtynes su viena pajėgiausių Rusijos komandų Maskvos srities „Khimki“. Po įdomios ir atkaklios kovos žalgiriečiams pavyko įrodyti savo pranašumą ir švęsti jau ketvirtąją pergalę – 73:65. Rusijos klubui tai buvo trečioji nesėkmė.

Dviem rezultatyviais išpuoliais rungtynes pradėjo svečiai (0:4), tačiau po puikaus Traviso Watsono perdavimo netruko pasižymėti Dainius Šalenga (2:4). Svečiai pirmosiomis minutėmis sėkmingiau darbavosi puolime, o kauniečių metimai skriejo pro šalį (2:9). Tiesa, tuojau pat minutės pertraukėlę sušaukė Aco Petrovičius. Po jos du taškus su pražanga pelnė Mirza Begičius, o iš vidutinio nuotolio neklydo D.Šalenga (7:9). Savo progas išnaudojus Pauliui Jankūnui ir Mantui Kalniečiui „Žalgiris” pirmą kartą išsiveržė į priekį – 12:11. Rusai sugebėjo atsakyti tikslia ataka, tačiau gynyboje buvo bejėgiai prieš Martyną Pocių ir tritaškį su bauda realizavusį Tomą Delininkaitį – 18:15. Iniciatyvos iš savo rankų paleisti žalgiriečiai nebuvo nusiteikę iki pat ketvirčio pabaigos, prieš kurią M.Begičius pasižymėjo galingu dėjimu, o M.Kalnietis – taikliu metimu iš nepatogios situacijos. Po pirmųjų dešimties minučių šeimininkai pirmavo rezultatu 22:19.

Itin sudėtingu M.Pociaus metimu iš vidutinio nuotolio prasidėjo antrasis ketvirtis (24:19). Svečiai iš Rusijos į tai atsakė keturiais taškais iš eilės bei skirtumą sumažino iki minimumo (23:24). Tačiau ilgiau pasidžiaugti „Khimki“ krepšininkams nebuvo lemta: D.Šalenga pelnė keturis taškus, du iš kurių – įspūdingu dėjimu po DeJuano Collinso perdavimo, o pats gynėjas neklydo nuo baudų metimų linijos (30:23). Nepaisant to, svečiai nenuleido rankų, taip pat surengė nedidelį spurtą ir vėl alsavo kauniečiams tiesiai į nugarą (31:32). Tokiu atsakingu momentu treneriai suteikė šansą Mindaugui Kuzminskui, kuris vos pasirodės aikštelėje išprovokavo pražangą ir sumetė abi baudas (34:31). Įdomu, jog tai buvo pirmieji šio krepšininko taškai Eurolygoje. Savų sirgalių aistringai palaikomi žalgiriečiai kėlinuko pabaigoje žaidė sėkmingiau ir tiksliau už varžovus – po keturių M.Begičiaus taškų iš eilės švieslentėje degė skaičiai 38:33. Netrukus varžovai, neatlaikę įtampos, prametė abi baudas, o Sergio Scariolo sušaukė minutės pasitarimą. Ir šį kartą vaizdas nepakito – uždirbę dvi baudas rusai jas abi prametė bei po dviejų ketvirčių atsilikinėjo 33:38.

Po didžiosios pertraukos žalgiriečiai ant parketo grįžo nusiteikę itin kovingai. Kieta gynyba ir žaibiškas puolimas netruko duoti apčiuopiamos naudos: P.Jankūnas pasižymėjo iš arti, T.Delininkaitis smeigė tritaškį, T.Watsonas varžovui „išrašė“ gražų bloką, o kitame aikštelės gale pridėjo du taškus su pražanga. Tai lėmė, jog žaliai-balti įgijo dviženklį pranašumą – 46:35. Tiesa, buvo ir tamsioji medalio pusė – per kiek daugiau nei dvi kėlinuko minutes „Žalgiris“ surinko penkias komandines pražangas. Tai reiškė, jog po kiekvienos kitos pražangos svečiai stos prie baudų metimų linijos. Tiesa, tai visiškai netrikdė snaiperio T.Delininkaičio, kuris gavęs šiek tiek laisvės netruko pasižymėti iš toli (51:41). Deja, po šio tritaškio žaliai-baltiems krepšys kurį laiką buvo lyg užrištas, kuo pasinaudoję „Khimki“ krepšininkai pelnė 13 taškų iš eilės bei po ilgos pertraukos persvėre rezultatą – 54:51. Kur kas sėkmingiau „Žalgiriui“ pavyko užbaigti kėlinuką – iš kampo neklydo M.Kalnietis, atstatydamas pusiausvyrą bei sukeldamas dideles aistruolių ovacijas – 54:54.

Jau pirmąją lemiamo ketvirčio ataką svečiai užbaigė šūviu iš toli. Laimei, su tuo nesiruošė taikstytis A.Milaknis. Paliktas laisvas žalgirietis neklydo iš toli, išlygindamas rezultatą (57:57). „Khimki“ krepšininkams nepavyko suregzti rezultatyvaus atsako, o kitame aikštelės gale po M.Kalniečio perdavimo reto grožio dėjimu pasižymėjo T.Watsonas (59:57). Reaguodamas į įvykius ant parketo svečių trenerių štabas sušaukė minutės petraukėlę. Tačiau ji į naudą kur kas labiau išėjo „Žalgiriui“ – A.Milaknis pataikė dar vieną tritaškį, o su lyg finaline atakos sirena iš itin sudėtingos situacijos sugebėjo pasižymėti D.Šalenga, padėdamas komandai įgyti jau septynių taškų pranašumą – 67:60.

Varžovams teko prašyti dar vienos pertraukėlės, tačiau šeimininkai ir toliau kontroliavo žaidimą. Po D.Collinso tikslaus šūvio iš vidutinio nuotolio paskutinę atakos laiko sekundę, švieslentėje degė skaičiai 69:62. Rusai atsakė tritaškiu, sumažindami atsilikimą iki 65:69. Nepaisant to, iki pagrindinio laiko pabaigos liko mažiau nei minutė. Itin svarbiu momentu baudų metimus atliko D.Collinsas ir neklydo – 71:65. Šiam sumetus dar dvi baudas skirtumas dar labiau išaugo – 73:65. Rusams ir vėl nepavyko suregzti tikslios atakos bei aidint finalinei sirenai Kauno sporto halėje – šventė. Galutinis rezultatas – 73:65.

„Žalgiris”: D.Šalenga 11, T.Delininkaitis 10, M.Begičius 9 (6 atk. kam., 3 blok.), P.Jankūnas 8 (9 atk. kam.), M.Kalnietis 8 (5 atk. kam.), D.Collinsas 8, T.Watsonas 7, A.Milaknis 6, M.Pocius 4, M.Kuzminskas 2.

„Khimki”: Z.Planiničius 14, K.Langfordas 10, K.Lončaras 10, V.Fridzonas 8 (7 atk. kam.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: