Jevgenijus Prigožinas / Youtube stop kadras.

Dar birželio 24d. buvo pranešta, kad skambiais pasisakymais pagarsėjęs Rusijos samdinių vadas Jevgenijus Prigožinas surengė sukilimą prieš dabartinę šalies valdžią. Garsiosios „Vagner“ grupuotės vadovas išsiuntė karinę koloną Maskvos link ir privertė tautą suabejoti Vladimiro Putino valdžia.

Po pirmą kartą vykusio bandymo įsiveržti į Maskvą, J. Prigožinas pareiškė, kad sutinka nutraukti operaciją ir būti ištremtas į Baltarusiją. Tokį sprendimą priėmė esą dėl to, kad būtų išvengtas kraujo praliejimas tarp rusų ir, kad nebūtų sunaikinta jo sukurta „Vagner“ karinė grupuotė. Socialiniame tinkle „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše jis situaciją komentavo taip: „Mes žygiavome ne tam, kad nuverstume Rusijos valdžią, o tam, kad būtų išvengtas rusų karių kraujo praliejimas. Apgailestaujame, kad teko smogti Rusijos aviacijai. Mūsų tikslas buvo užkirsti kelią „Vagner“ grupuotės sunaikinimui. Norėjome atsakomybėn patraukti tuos, kurie specialiosios operacijos metu pridarė klaidų.“

J. Prigožinui, kuris vis dar po šeštadienių įvykių nepasirodė viešumoje, gresia tyrimas dėl šalyje sukelto maišto. Naujausiomis žiniomis, „Vagner“ grupuotės vadui J. Prigožinui buvo pažadėta amnestija, kadangi sukilimas visgi buvo nutrauktas, tačiau žvalgyba sako, kad samdinių lyderiui, už sukeltus neramumus šalyje, bausmės išvengti nepavyks.

Praėjus dviems dienoms po to, kai kai Kremlius pareiškė, kad leis sukilimo vadui J. Prigožinui išvengti baudžiamosios atsakomybės ir pabėgti į Baltarusiją, todėl, kad sutiko nutraukti pasipriešinimą, V. Putinas viešame pranešime piktinosi: „Šio sukilimo organizatoriai turi suprasti, kad bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. <…> Visi supranta, kad tai yra nusikalstama veikla.“ Savo kalboje V. Putinas nepraleido progos pasididžiuoti rusais, kurie esą parodė ištikimybę ir solidarumą savo valstybei ir įrodė, kad bet koks šantažas yra pasmerktas žlugti. Jo teigimu, šis sukilimas buvo tai, ko nori Vakarai ir Kijevas – kad rusų kariai žudytų vieni kitus.

Geopolitinės rizikos bendrovės „Eurasia Group“ prezidentas Ianas Bremmeris sako, kad yra akivaizdu, kad J. Prigožinui, „Vagner“ grupuotės vadui, bus taikoma mirties bausmė dėl bandymo šalyje įvykdyti perversmą. O ekspertai dar prieš V. Putino kalbą, kuri skambėjo kaip mirties nuosprendis, teigė, kad J. Prigožinas yra „vaikščiojantis numirėlis“.

Jevgenijus Prigožinas ir jo kariuomenės vyriausiasis pavaduotojas Dimitrijus Utkinas paskutinį kartą buvo nufilmuoti šeštadienio vakarą išvykstantys iš Rostovo, kurime juos sveikino šalininkų minia. Nuo šeštadienio jie daugiau nebepasirodė viešumoje. Prieš juos abu buvo pradėtas tyrimas. NATO žvalgybos ir gynybos pareigūnai kol kas tik spėlioja kaip susiklostys tolimesni perversmo organizatorių likimai. „Tai, kas nutiks Prigožinui ir Utkinui, mums daug ką parodys, – komentavo pareigūnas. – Negaliu įsivaizduoti situacijos, kurioje Putinas, atleistų šiems dviems žmonėms, bet taip pat negaliu įsivaizduoti, kad tokia situacija išvis susiklostė.“

Rusijos vidaus žvalgybos agentūra FSB dar šeštadienį pradėjo tyrimą dėl ginkluoto sukilimo, kuris įvyko po keletą mėnesių trukusių įtemptų santykių tarp J. Prigožino vadovaujamos „Vagner“ grupuotės ir Rusijos gynybos ministerijos. Birželio 24d. sukeltas visuotinis maištas pietų Rusijoje sukėlė didžiausią politinę ir saugumo krizę per 23 metus trunkantį V. Putino valdymo laikotarpį. Tačiau, remiantis naujausiais duomenimis, šiandien FSB tyrimą dėl ginkluoto sukilimo nutraukė.

V. Putinas pasirodė kaip lyderis, praradęs greitai besikeičiančios situacijos kontrolę. Ukrainos prezidentūra sako, kad Putinas liko pažemintas savos tautos akivaizdoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: