Nors Gitanas Nausėda išlieka realiausiu kandidatu užimti šalies vadovo postą, politiko vertinimas krito, rodo naujausia „Delfi“ užsakymu atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter“ tyrimai apklausa.

Spalio 17-28 dienomis atlikto tyrimo duomenimis, prezidento rinkimuose už G. Nausėdą balsuotų 19,3 proc. apklaustųjų. Tačiau rugsėjį jų buvo beveik 4 procentiniais punktais daugiau – 23,2 proc.

Antroje reitingų lentelės vietoje – vėl premjerė Ingrida Šimonytė. Simpatijos jai augo: rugsėjį savo balsą už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) keliamą kandidatę į prezidento postą būtų balsavę 6,6 proc. apklaustųjų, o spalį – 10,1 proc.

Trečioje reitingų lentelės vietoje esantis advokatas Ignas Vėgėlė išlaiko stabilią paramą – rugsėjį už jį savo balsą ketino atiduoti 8,5 proc. apklaustųjų, o spalį 8,8 proc.

Toliau reitingų lentelėje – socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė. Spalį europarlamentarę prezidento rinkimuose būtų palaikę 7 proc. apklausos dalyvių (rugsėjį – 8,3 proc.).

Už Seimo narį Remigijų Žemaitaitį balsuoti ketintų 3,6 proc. respondentų. Paramą politikui rugsėjį reiškė 2,4 proc. tyrimo metu apklaustų šalies gyventojų.

Visuomenininkas Andrius Tapinas sulaukia stabilios paramos – ir rugsėjį, ir spalį už jų prezidento rinkimuose būtų balsavę 3,5 proc. respondentų.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen praėjusį mėnesį būtų surinkusi 3 proc. apklaustų gyventojų paramos (rugsėjį – 4,2 proc.). Po jos reitingų lentelėje rikiuojasi ekspremjeras, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Už jį spalį būtų balsavę 2,8 proc. apklaustųjų (rugsėjį – 2,4 proc.).

Buvęs kariuomenės vadas, savarankiškai iškėlęs savo kandidatūrą į prezidento rinkimus, spalį būtų surinkęs 2,2 proc. tyrimo dalyvių balsų.

Jeigu spalį būtų vykę prezidento rinkimai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) keliamas kandidatas, Seimo narys Aurelius Veryga būtų pelnęs 2,1 proc. respondentų balsų (rugsėjį – 1,7 proc.).

Apklaustųjų teirautasi ir apie Laisvės partijos narį Remigijų Šimašių, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką Waldemarą Tomaszewkskį, LVŽS pirmininką Ramūną Karbauskį, apie kandidatavimą paskelbusį Antaną Kandrotą, Kazlų Rūdos merą ir Lietuvos regionų partijos keliamą kandidatą Mantą Varašką. Visgi, nė vienas iš jų nesurinko daugiau kaip 2 proc. simpatikų balsų.

Visgi, per dešimtadalį apklaustųjų – 11,1 proc. – teigė, kad rinktųsi palaikyti kitus kandidatus. 8,4 proc. respondentų nurodė iš viso nedalyvausią rinkimuose, o beveik penktadalis – 18,1 proc. – nežino, už ką atiduotų savo balsą.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ 2023 metų spalio 17-28 dienomis, naujienų portalo Delfi užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Taikytas kombinuotas telefoninės ir internetinės apklausos metodas/ Tyrimo metu buvo apklausti 1011 respondentų. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas pagal lytį, amžių ir gyvenamąją vietą yra proporcingas gyventojų pasiskirstymui Lietuvoje.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: