© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Irena Degutienė, Andrius Kubilius, Paulius Saudargas, Stasys Šedbaras pateikė alternatyvų pasiūlymą dėl referendumo, kuriuo siūloma keisti Konstitucijos nuostatas dėl dvigubos pilietybės reguliavimo.

Seimo nariai siūlo anksčiau grupės parlamentarų įregistruoto Seimo nutarimo projekto trečiąjį straipsnį formuluoti taip: „Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio antroji dalis būtų išdėstyta taip: „Niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis, išskyrus Lietuvos Respublikos pilietį nuo gimimo, emigravusį į Europos Sąjungos ar Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos valstybę narę ir įgijusį jos pilietybę, taip pat kitais įstatymo numatytais atskirais atvejais.“

„Šiuo pasiūlymu siekiama nustatyti išimtinę kiekvieno Lietuvos Respublikos piliečio nuo gimimo, emigravusio (išvykusio nuolatinai gyventi) į bet kuriai iš šių organizacijų priklausančią valstybę narę ir įgyjančio tos valstybės pilietybę, privilegiją išsaugoti Lietuvos pilietybę.

Antroji formuluotės dalis „kitais įstatymo numatytais atskirais atvejais“ skirta užsieniečiams, kuriems pilietybė suteikiama išimties būdu, atitinka tai, kas dabar galioja, tik Lietuvai nusipelnę asmenys (pvz., menininkai, sportininkai) galėtų išsaugoti savo valstybės pilietybę“, – pasiūlymą komentuoja vienas iš jo iniciatorių P. Saudargas.

Jau anksčiau, 2008 ir 2010 m., teikiant Pilietybės įstatymo pataisas, TS-LKD frakcijos nariai siūlė tam tikrais atvejais įteisinti dvigubą pilietybę. Pataisose taip pat buvo kalbama apie Europos Sąjungos ir Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos valstybės narės pilietybę, tačiau abiem atvejais šias įstatymo pataisas vetavo Prezidentai, po Konstitucinio teismo išaiškinimo, kad dvigubos pilietybės reglamentuoti įstatymais, be Konstitucijos pataisų, nepakanka.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: