Tomas Vytautas Raskevičius / Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.

Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius paskelbė siūlantis Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pakeitimus. Jeigu jie būtų priimti, tai atvertų galimybę ne vien sutuoktiniams, vaikams, bet ir tos pačios lyties poroms pasirūpinti savo partneriais jų mirties atveju.

Anot Laisvės frakcijos atstovo, nesusituokę žmonės susiduria su situacijomis, „kai mirus ilgamečiam partneriui, mirusiojo artimieji (dažniausiai tėvai) mirusiojo atžvilgiu priima vienašališkus sprendimus, į juos neįtraukia partnerio. Pasitaiko ir tokių istorijų, kai partneriui net nesudaroma galimybė dalyvauti laidotuvėse“.

Politikas skelbia Žmonių palaikų laidojimo įstatymui registravęs eilę pasiūlymų, kuriais partneriams siūloma suteikti teises ir pareigas įgyvendinant paskutinę mirusiojo parnerio valią, pasirūpinant mirusiuoju ir jį palaidojant. „Iki šiol tokios teisės ir pareigos įstatymu buvo suteiktos tik mirusiojo sutuoktiniui ir (ar) artimiems giminaičiams“, – pažymi T. V. Raskevičius.

T. V. Raskevičius aiškina, kad šiuo metu Lietuvoje vyksta intensyvios politinės diskusijos dėl partnerystės instituto įteisinimo. Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje amžiaus grupėje nuo 20 iki 49 metų yra 560 tūkst. asmenų, kurie niekada nebuvo sudarę santuokos. „Siekiant, kad partneriai, kurie kuria tarpusavio santykius nesudarę santuokos, galėtų įgyvendinti paskutinę partnerio valią ir pasirūpinti mirusiuoju partneriu, siūloma Lietuvos Respublikos žmonių palaikų laidojimo įstatyme teises ir pareigas numatyti ne tik sutuoktiniams, bet ir partneriams“, – užregistruotame siūlyme rašo politikas.

Be to, jis paminėjo ir 2019 metų sausio 11-osios Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriame pažymėta, jog konstitucinė šeimos samprata yra neutrali lyties požiūriu.

Ar pritarti šiems siūlymams, dar spręs Seimas.

Be kita ko, Seimo pavasario sesijoje planuojama pateikti Partnerystės įstatymo projektą, tačiau kelias iki jo visiško priėmimo – dar ilgas.

„Kol Seime ir toliau tampysimės dėl Partnerystės įstatymo, bendrai gyvenančių nesusituokusių porų gyvenimai vyksta čia ir dabar. Ne tik vyksta, bet kartais ir nutrūksta. Neapibrėžti, nesureglamentuoti ir teisiškai neapsaugoti“, – apgailestauja „laisvietis“.

JARMO

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: