© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos veiksmai Krymo regione įplieskė Ukrainos palaikymo akcijas Lietuvoje ir protestus prie Rusijos ambasados Vilniuje.

Sekmadienį Vilniuje į protesto mitingą prie Rusijos ambasados susirinko daugiau nei 200 žmonių, nešinų Ukrainos vėliavomis, plakatais su užrašais “Stabdykime Rusiją”, “Šalin rankas nuo Ukrainos”, “Stop Putinui” ir kitų.

Šaukdami Ukrainą palaikančius šūkius, mitingo dalyviai apėjo aplink visą Rusijos ambasados sostinės Žvėryno mikrorajone pastatą.

Mitingą organizavusių opozicinių konservatorių vadovas Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius pabrėžė, jog Vakarai, įvertindami Rusijos veiksmų keliamą grėsmę visam pasauliui, turi imtis visų būtinų ir įmanomų priemonių parodant Rusijos vadovui Vladimirui Putinui, kad su Rusijos agresija ir provokacijomis nebus taikstomasi.

“Labai svarbu, kad būtų pareikšta aiški ir nedviprasmiška Vakarų pozicija dėl bendro požiūrio į Rusiją. V.Putinas tokiomis provokacijomis, grasinimais, kurių ėmėsį Kryme, kurie kartais atrodo juokingi, bet pažeistos savimeilės sužeisto žvėries tokie juokingi veiksmai yra kartu labai pavojingi. Turi būti labai aiškiai įvardinta V.Putinui, kad jis tokiais veiksmais priskirs save porie tokių valstybių, su kuriomis Vakarai negali turėti jokių santykių. Kaip, pavyzdžiui Šiaurės Korėja, kuri irgi yra ginkluota, iš šono žiūrint juokinga, bet kartu ir labai pavojinga”, – BNSsekmadienį sakė A.Kubilius.

Anot jo, V.Putino veiksmus Ukrainoje lemia jo pažeista savimeilė dėl pralaimėjimo Kijeve. Žvangindamas ginklais Rusijos prezidentas, A.Kubiliaus manymu, vėl siekia tapti reikšmingu.

“Matyt, vis atai reikalinga dar tam, kad JAV prezidentas B.Obama kalbėtųsi pusantros valandos su juo telefonu. Kalbėtis su V.Putinu reikia, bet nepriimant jo primetamų žaidimo taisyklių”, – sakė A.Kubilius.

Konservatorių lyderio nuomone, tarptautinė bendruomenė turi siųsti stebėtojus į Ukrainą, siekiant apsaugoti ne tik rusakalbių, bet ir ukrainiečių, totorių teises, ir ypač akylai stebėti Ukrainoje dislokuotas Rusijos karines bazes.

“Negalima pripažinti jokių referendumų po automatų vamzdžiais ir būtina Ukrainai labai aiškiai parodyti jos perspektyvą tiek ES, tiek NATO. Tai būtų atsakas V.Putinui”, – kalbėjo Seimo opozicijos lyderis.

Protesto akcijos prie Rusijos ambasados Vilniuje vyko ir šeštadienį. Pasmerkti Rusijos veiksmų čia rinkosi Liberalų sąjūdžio pakviesti žmonės, taip pat ukrainiečių bendruomenės Lietuvoje atstovai.

Ukrainos palaikymo mitingas prie Rusijos diplomatinės atstovybės Vilniuje bus rengiamas ir pirmadienio vidurdienį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: