Tomas Vytautas Raskevičius. Oresto Gurevičiaus (ELTA) nuotr.

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas, „laisvietis“ Tomas Vytautas Raskevičius sako nesuprantantis Liberalų sąjūdžio frakcijos narių siūlymo į Civilinės sąjungos įstatymą įrašyti nuostatą, numatančią, kad sudarius civilinę sąjungą nebūtų sukuriami šeimos teisiniai santykiai. Pasak T. V. Raskevičiaus, toks liberalų siūlymas apskritai prieštarauja Konstitucinio Teismo išaiškinimui.

„Visų pirma, jis prieštarauja Konstitucinio Teismo išaiškinimui. Visų antra, sukuria absoliučią teisinę sumaištį, nes yra 60 skirtingų įstatymų, kurie numato teises ir pareigas įvairioms asmenų kategorijoms. Pavyzdžiui, viename įstatyme artimaisiais laikomi sutuoktiniai, partneriai, broliai, seserys. Yra kitas įstatymas, pagal kurį šeimos nariais laikomi sutuoktiniai, partneriai, vaikaičiai ir pan. Tai kaip, įrašius tokią nuostatą, dalyje tų 60 įstatymų įrašytiems partneriams numatytos teisės ir pareigos jau nebegalios, ar kaip?“ – klausimą kelia T. V. Raskevičius.

„Civilinės sąjungos įstatymas apskritai apie šeimą nieko nekalba, nes to nereguliuoja. Toks ir yra tikslas ir užmanymas. O jie dabar bando viską suvelti“, – prideda „laisvietis“.

Jis sako nematantis teigiamos šio siūlymo vertės.

„Aš bandau paaiškinti, kokia būtų neigiama to siūlymo vertė, o jie gal galėtų atsakyti, kokia būtų praktinė teigiama šito pasiūlymo vertė? Nes aš jos nesuprantu. Civilinės sąjungos įstatyme žodžio „šeima“ nėra ir jis niekaip to nereguliuoja“, – pabrėžia T. V. Raskevičius.

„Čia pasiūlymas yra norint vaizduoti kažkokius moralinius, ideologinius gynėjus, tik neaišku, ką jie nuo ko gina“, – sako Seimo narys.

Į Seime svarstomą Civilinės sąjungos įstatymo projektą Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Juozas Baublys, Jonas Varkalys ir Ričardas Juška ketvirtadienį pasiūlė įrašyti nuostatą, kuri numatytų, kad sudarius civilinę sąjungą nebūtų sukuriami šeimos teisiniai santykiai.

Anot jų, tokiu būdu būtų panaikinta galimybė traktuoti Civilinę sąjungą kaip būdą apeiti Konstitucijos 38 straipsnyje įtvirtintą imperatyvią nuostatą, kad susitarimas sukurti šeimos teisinius santykius gali būti tik tarp vyro ir moters.

Valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui Seimas po svarstymo pritarė antradienį. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Svarstomu projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Civilinė sąjunga būtų apibrėžiama kaip dviejų partnerių savanoriškas susitarimas, kuriuo jie siekia sukurti, plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius. Tokiu būdu, pasak projekto iniciatorių, būtų įtvirtintas lyčiai neutralios registruotos civilinės sąjungos modelis.

Visgi ne visi Seimo daugumos atstovai išreiškė palaikymą koalicijos partnerių „laisviečių“ prioritetiniam klausimui – dalis konservatorių ir liberalų balsavo prieš, susilaikė arba balsavime iš viso nedalyvavo.

Skeptiškai įstatymą vertina ir Seimo opozicija. Abejones dėl projekto ne kartą anksčiau yra išsakęs ir prezidentas.

Viktorija Smirnovaitė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: