© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vienas didžiausių ir įtakingiausių Vokietijos naujienų portalų, Zeit.de, šį vakarą skelbia pasiaiškinimą, kodėl Lietuvai nebus parduoti šarvuočiai „Boxer“. Esą Vokietija sveikina Lietuvos norą ginkluotis ir stiprinti savo gynybą, ir nėra jokių priežasčių, kodėl Vokietija neturėtų parduoti šarvuočių Lietuvai, išskyrus vieną: jų reikia pačiai Vokietijai.

„Tai tiesa“ – tikina „Die Zeit“, suprasdami tokį argumentą pelnytai supantį skepticizmą.

Iš esmės, „Die Zeit“ šiandien pakartojo ir išplėtė anksčiau „Welt am Sonntag“ pasirodžiusio straipsnio turinį, kurį krašto apsaugos ministras Juozas Olekas jau buvo įvardinęs kaip informacinę „provokaciją“.

„Praeityje Federalinė Vokietijos valdžia, skatindama ginkluotės prekybą su užsienio valstybėmis, per daug retai kreipdavo dėmesį į savosios kariuomenės poreikius. Pavyzdžiui, 1991-aisiais Bundesveras turėjo Saudo Arabijai atiduoti savus šarvuotus transporterius „Fuchs“, nes tuometinis gamintojas susidūrė su sunkumais ir negalėjo įvykdyti Rijado užsakymo“.

„Šį kartą Gynybos ministerija pasirinko atstovauti ne karinės industrijos, o savos kariuomenės interesus. Dabar tam pats metas“.

Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis savo šalies karinei pramonei neseniai įvedė naujus apribojimus: jokios ginkluotės nuo šiol negalima parduoti nedemokratinėms valstybėms, taip pat šalims, esančioms „kriziniuose regionuose“.

„Die Zeit“ pripažįsta, kad Lietuva nepatenka nė į vieną iš šių kategorijų. Negana to, teigia: „Vyriausybė Vilniuje turi gerų priežasčių užsisakyti šarvuočių, kuriuos Bundesveras naudoja Afganistane, ir kurie gali saugiai transportuoti iki šešių kareivių. Geriausia priežastis: Rusijos grėsmė. Lietuva bijo būti didžiosios kaimynės aneksuota. Šalis yra NATO narė, ir jei būtų užpulta, Bundesveras taip pat turėtų prisidėti prie jos gynybos. Taip pat ir dėl to Vokietijos požiūriu būtų prasminga stiprinti savo partnerės karinius pajėgumus“.

„Berlynas sveikina Lietuvos ginklavimosi planus. Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui turėtų būti nusiųstas stiprybę rodantis signalas, tuo pačiu metu nesukeliant grėsmės svarbiam diplomatų darbui“.

Vis dėlto, portalo teigimu, Vokietijos kariuomenė jau metų metus kenčia karinės technikos trūkumą, ir, dabartinių krizių akivaizdoje, ši problema reikalauja sprendimo. „Dabar kariuomenei neduoti ir šarvuočių „Boxer“, tam, kad dviženklį jų skaičių būtų galima parduoti Lietuvai, būtų neteisinga“.

Vis dėlto, straipsnis užbaigiamas jau visai kitokia gaida: „Vokietijos „ne“ „Boxer“ pardavimui turi dar vieną šalutinį, pozityvų aspektą: Berlynas nepasielgs netaktiškai Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu. Diplomatija tarp Berlyno ir Maskvos gali tęstis. Šarvuočių eksportas Ukrainos krizės neišspręs“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: