Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, reaguodama į prezidento Gitano Nausėdos replikas apie pasikeitusią premjerės poziciją atsistatydinimo klausimu, sako, kad šalies institucijoms derėtų išlaikyti konstruktyvų ryšį ir vengti vieni kitų trolinimo.

Kaip skelbta anksčiau, Daukanto aikštės lyderis I. Šimonytės poziciją įvertino ironiška pastaba, leisdamas suprasti, kad atsitraukti nuo anksčiau išsakytų pozicijų lengva nebus.

„Jūs manote, kad įmanoma dantų pastą sustumti atgal į tūbelę? Pabandykite, tikrai vargu bau at pavyks“, – antradienį žurnalistams sakė prezidentas.

V. Čmilytė-Nielsen juokavo, kad jau nebespėja susekti visų skambių prezidento pasisakymų. Tačiau Liberalų lyderė pažymėjo, kad tokios replikos šioje situacijoje naudos neduoda – pasak jos, ryšiai tarp koalicijos partnerių ir valdžios institucijų turėtų būti paremti konstruktyviu bendradarbiavimu.

„Jau nebesuseku visų aforizmų prezidento, matyt reikėtų knygelę reikėtų nusipirkti, kad į kiekvieną sureaguoti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Man rodos, kad dabar vaizdingi posakiai, trolinimas vieni kitų – nesvarbu iš kurios institucijos išeina – jokios naudos neduoda. Mums reikėtų šiek tiek visiems taip racionaliai įvertinti situaciją ir tai, kaip ją mato žmonės, žiūrėdami į mus. Manau, kad antradienį Seimas padarė teisingus sprendimus ir toliau siūlyčiau, kad tiek koalicijoje, tiek tarp institucijų, tarp skirtingų valdžios šakų mes bendradarbiautume konstruktyviai“, – paragino ji.

Mano, kad koalicija turėtų tęsti darbą

Parlamento vadovė pakartojo, kad į diskusijas dėl valdančiosios koalicijos ir Vyriausybės ateities aiškumo įneštų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas, apsisprendęs dėl premjerės Ingridos Šimonytės darbo Ministrės pirmininkės poste. Visgi, V. Čmilytė-Nielsen mano, kad valdančioji dauguma galėtų tęsti pradėtus darbus ir toliau.

„Man atrodo, dabar svarbiausia, kad TS-LKD prezidiumas įvyktų kuo greičiau – tą sakėme ir koalicijos partneriams, kad laukiame jų apsisprendimo artimiausiomis dienomis. Vėliau, suprantama, bus vienokie ar kitokie dėl darbo koalicijoje“, – aiškino parlamentarė, nors pripažino, kad pasitikėjimas koalicijos partneriais yra susvyravęs.

„Matyt, matosi gana akivaizdžiai, kad yra šiek tiek pasitikėjimas sušlubavęs. Esame koalicijoje apsikeitę ir viešomis replikomis. Be dabar, šiame etape, svarbu, kad Seimas pasakė savo žodį dėl pirmalaikių rinkimų – atmetė šią idėją kaip netinkamą sprendimo būdą. (…) Dabar yra kitas etapas – mano manymu, visgi, tęsti darbus šioje koalicijoje“, – nurodė V. Čmilytė-Nielsen.

Kaip skelbta anksčiau, audringų reakcijų Seimo plenarinių posėdžių salėje susilaukusi TS-LKD vadovybės iniciatyva dėl pirmalaikių parlamento rinkimų žlugo – Seimas po pateikimo nepritarė konservatorių partijos prezidiumo siūlymui.

Visgi, dar iki Seimo balsavimo premjerė I. Šimonytė ne kartą patikino, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reiškia, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau Seimui nepalaikius TS-LKD siūlymo, premjerė sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje turėtų priimti TS-LKD prezidiumas.

Jai antrino ir TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis, nurodęs, kad galimybes Ministrų kabinetui tęsti darbą pirmiausiai vertins koalicijos partneriai, o vėliau reikės sulaukti ir TS-LKD prezidiumo pozicijos.

Mažieji valdančiosios koalicijos partneriai primygtinai ragino TS-LKD prezidiumą priimti būtinus sprendimus kaip įmanoma greičiau.

Apie pirmalaikius Seimo rinkimus ir visos politinės sistemos pertvarką konservatorių pirmininkas G. Landsbergis prakalbo kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis. TS-LKD siūlė Seimui surengti naujus rinkimus rugsėjo 10 d.

Augustė Lyberytė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: