Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus apylinkės prokurorai vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl kūdikių gimdymo ne gydymo įstaigose, kai po gimdymo namuose mirė vaikai, o gimdyvėms buvo padaryti sunkūs sveikatos sutrikdymai.

Įtarimai sunkiu sveikatos sutrikdymu, dokumentų suklastojimu, antspaudo, spaudo ar blanko suklastojimu, neteisėtu vertimusi ūkine, komercine ar profesine veikla, piktnaudžiavimu, nesunkiu sveikatos sutrikdymu įteikti keturioms Lietuvos Respublikos pilietėms – J.I.Š., D.J., B.K. ir G.K., penktadienį pranešė prokuratūra.

Pasak prokurorų, įtariama, kad J.I.Š. ir D.J., neturėdamos licencijos verstis medicinine praktika, šia veikla užsiima Lietuvoje ir už jos ribų nuo 1992 metų.

Tiriama daugiau kaip 400 tokių veikų. Prokurorai ir tyrėjai aiškinasi vaikų mirties atvejus po gimdymo namuose, gimdyvėms padarytus sunkius sveikatos sutrikdymus. Tikrinami duomenys, kad operacijas darė neturintys teisės jas daryti žmonės. Viena įtariamoji, neturinti medicininio išsilavinimo, atvyko iš užsienio atlikti praktiką Lietuvoje, t. y. priimti gimdymą namuose.

Įtariama, kad vaikai įregistruoti panaudojus suklastotas pažymas. Tikrinami atvejai, kai nėra motinos nėštumo dokumentų, t. y. ji nėštumo metu nesilankė jokiose medicininėse įstaigoje, todėl kyla abejonių, ar tikrai moteris buvo nėščia ir pagimdė. Pastebėti atvejai, kai užsieniečiai atvyko į Lietuvą, o iš jos išvyko su gimusiais vaikais. Įtariama, kad jų gimimo faktą tvirtino suklastotomis pažymomis.

Šią savaitę buvo pranešta, kad keturios gimdymo namuose šalininkės Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) apskundė Lietuvą, kurioje, jų vertinimu, nesudaromos sąlygos pasirinkti gimdymo vietą, būdą bei sąlygas ir gauti kvalifikuotą pagalbą gimdymo ne ligoninėje metu. Pasak į EŽTT besikreipusių moterų, daugelyje Europos šalių įprasta, kad medikų pagalbos sulaukia ir namuose ar mažuose gimdymo centruose gimdančios moterys.

Pernai skelbta, kad nevyriausybininkai kreipėsi į ministerijas, siekdami, kad būtų reglamentuota gimdymo ne ligoninėje tvarka. Anot jų, moterims gimdant namuose, valstybė sutaupytų, o gimdyvės patirtų mažiau streso ir medicininių intervencijų. Esą ligoninėje gimdymas nesaugus dėl infekcijų, medikų klaidų ir aplaidumo rizikos.

Tuo metu gydytojai primena, kad gimdyti ne ligoninėje – rizikinga, o SAM teigia to reglamentuoti neketinanti. Pasak ministerijos, saugiausia vieta moteriai gimdyti, net ir esant mažai rizikai, yra akušerijos stacionaras, mat visų galimų komplikacijų numatyti iš anksto neįmanoma. Užtikrinti prie gimdyvių namų budinčias medikų brigadas, ministerijos teigimu, būtų pernelyg brangu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: