© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Partijos “Tvarka ir teisingumas” lyderis Rolandas Paksas teigia, kad tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai dėl mirties bausmės panaikinimo nėra “šventa karvė” ir gali būti pakeisti. Jis taip pat negailėjo kritikos netradicinės lytinės orientacijos asmenims, nes šiems, jo nuomone, bandoma suteikti išskirtines teises.

“Dažnai kaip argumentas metamas priekaištas, kad Europa mūsų nesupras, kad vieni, ar kiti siūlomi dalykai neatitinka Europos Sąjungos valstybių sampratos, ar idėjos. Ypač tada, kai kalbame apie netradicinės lytinės orientacijos asmenų teises, ar diskusijas dėl mirties bausmės. Taip, priimti tarptautiniai įsipareigojimai yra svarbūs dokumentai, bet mes gyvename ne Indijoje ir jie nėra “šventa karvė” – jie visuomet gali būti persvarstyti, jeigu tam atsiranda pakankamas visuomenės interesas”,- šeštadienį partijos “Tvarka ir teisingumas” kongrese teigė R.Paksas.

Anot jo, dauguma gyventojų diskutuoja dėl galimybės Lietuvoje įteisinti mirties bausmę:”Kone keturi penktadaliai visuomenės kalba, kad žudikams sadistams turi būti taikoma mirties bausmė.”

Jis tikino, kad netradicinės orientacijos žmonėms yra suteikiamos išskirtinės teisės.

“Seksualinė žmogaus orientacija negali ir neturi būti priežastimi reikalauti išskirtinių teisių bei tokias teises suteikti. Esu įsitikinęs, kad pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms turi būti vienoda. Belieka apgailestauti, kad su seksualine orientacija ir lytiškumu susiję klausimai sudaro vis didesnę Europos Parlamento darbotvarkės dalį”, – sakė R.Paksas.

R.Paksas savo kalboje taip pat negailėjo kritikos Europos Sąjungai – teigė, kad Lietuva prieš dešimtmetį stojo į kitokią bendriją, nei ši yra dabar. Partijos lyderis taip pat kritikavo eurą, sakydamas, kad valiutai reikia tautos ir istorijos, o noras rengti referendumą dėl valiutos įvedimo yra sveikintinas.

Lietuvoje mirties bausmės vykdymas sustabdytas 1996-aisiais, o 1998-ųjų gruodžio 21-ąją Seimas šią bausmę išvis panaikino, palikdamas griežčiausią sankciją – įkalinimą iki gyvos galvos.

Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartijos 2 straipsnyje įtvirtinta, kad niekam negali būti paskirta ar įvykdyta mirties bausmė.

Valdančiajai koalicijai priklausančios partijos “Tvarka ir teisingumas” kongresas šeštadienį Vilniuje tvirtina savo kandidatą į prezidentus ir kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną, Europos Parlamento – gegužės 25 dieną.

Partija “Tvarka ir teisingumas” Seime turi dešimt atstovų, Europos Parlamente – du.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: