Raudondvario choro vasara
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Šią vasarą Raudondvario kultūros centro mišraus choro „Svajonė“ choristai dalyvavo rajono renginiuose, Prienų rajono dainų šventėje, o labiausiai įsiminė išvyka į užsienį.

Po praėjusių metų „apšilimo“ Latvijoje, šiemet choras surengė savaitės koncertinį turą Lenkijoje, kurio metu koncertavo keturiuose miestuose.

Atvykti į Lenkiją raudondvariečius pakvietė šios šalies Chorų ir orkestrų sąjungos Lodzės skyrius. Pernai „Svajonė“ priėmė lenkų chorą ir surengė jam keletą pasirodymų.

Raudondvariečiai savo turą pradėjo nuo Krokuvos priemiestyje esančių garsiųjų Veličkos druskų kasyklų. Daugiau kaip 700 metų veikiančios kasyklos yra UNESCO pasaulio kultūros paveldo objektas. Anot legendos, druskų klodai Lenkijoje atsirado tik karalaitės Kingos dėka, kuri, keliaudama į Lenkiją tuoktis su šalies karaliumi, kartu stebuklingai privertė atkeliauti ir druskos klodus.

Įspūdingiausia kasyklų vieta – Šv. Kingos koplyčia, kur ypatingomis progomis skamba muzika. Būtent šioje unikalioje šventovėje ir nuskambėjo pirmieji „Svajonės“ kūriniai, o nutilus paskutiniams akordams pasigirdo aplodismentai – choro atlikimo klausėsi turistų grupės.

Pirmoji nakvynė – piligrimų namuose Čenstakavos miestelyje, kurį garsina ant Jasna Guros (Šviesiosios kalvos) stovinti Dievo Motinos šventovė. Tai svarbiausia šventovė lenkams, kurią jie sieja su svarbiausiais gyvenimo momentais. Lenkams įprasta atvykti į Jasna Gurą ir patikėti Dangiškajai Motinai savo problemas priešais stebuklingąjį paveikslą.

Kasmet čia suplaukia didžiulės minios piligrimų iš viso pasaulio. Einant į vienuolyną vėliavų alėja, ne vienam suspurda širdis išvydus plevėsuojant ir Lietuvos trispalvę.

Jasna Guros vienuolyne Raudondvario choras giedojo Šv. Mišių metu ir po jų, o kaip atpildas buvo patirti įspūdžiai, maldininkų padėkos ir ekskursija po vienuolyną ir lobyną.

Kelionėje raudondvariečių laukė ir nauja pažintis – susitikimas su Radomsko miesto mišriu choru „Cantabile“. Prieš kelerius metus susivieniję į chorinės muzikos draugiją, vadovaujamą Jolantos Dlubak, Radomsko choristai ėmėsi aktyvios veiklos ir nusprendė padovanoti miestui lenkų-lietuvių koncertą. Koncertą globojo miesto prezidentė Ana Milčanovska, o pats renginys vyko pranciškonų vienuolyno bažnyčioje.

Didžiausių ovacijų sulaukė dviejų chorų bendrai lenkų ir lietuvių kalbomis atliekami sakraliniai kūriniai. Renginį filmavo vietinė televizija, apie jį rašė visos regioninės žiniasklaidos priemonės. Po koncerto surengtoje vakaronėje vyko nuoširdus dviejų chorų bendravimas: kalbos barjerą sėkmingai įveikė skambėjusios dainos.

Pirmą kartą Raudondvario chorui teko dalyvauti regioniniame chorų renginyje užsienyje – Lodzės žemės chorų šventėje – surengiant atskirą pasirodymą. Šventė vyko antro pagal dydį Lenkijos miesto pagrindiniuose kultūros rūmuose. Tarp keliolikos mėgėjų chorų buvo labai skirtingo lygio, amžiaus ir galimybių kolektyvų, ir visiems jiems buvo rodoma derama pagarba, visi šiltai sutikti. Raudondvariečių pasirodymas tapo renginio finalu.

Po koncerto surengtame priėmime Lenkijos chorų ir orkestrų sąjungos Lodzės skyriaus vadovai Pšemislavas Hachorkievičius ir Zbignevas Chabielskis dėkojo už atvykimą į šventę, pabrėždami, kad dainos yra tai, kas jungia tautas ir padeda tiesti bendradarbiavimo tiltus.
Išvykos metu Raudondvario choristai dalyvavo draugiškoje vakaronėje Lodzės Aleksandruve, į kurią pakvietė mišrus choras „Lutnia“. Praėjusiais metais „Lutnia“ viešėjo Lietuvoje ir koncertavo Pilies dienoje Raudondvaryje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: