Raudondvario menų inkubatorius - ideali niša meno renginiams
(c) Kauno rajono savivaldybės archyvo nuotr.

Spalio 13 dieną į Raudondvario pilies dvarą, apžiūrėti būsimų kūrybinių erdvių, susirinko ryškiausi Kauno ir Lietuvos menininkai.

Dar prieš pradedant įgyvendinti šį modernų ir ambicingą projektą, Kauno rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Kauno valstybiniu dramos teatru, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriumi ir Gedimino Gelgoto Naujų Idėjų Kameriniu Orkestru NIKO.

„Kol sėkmingai restauruojama dvaro arklidžių išorė ir vykdomi griovimo darbai viduje, svarbu pakviesti kuo daugiau kūrybinių institucijų atstovų ir parodyti jiems erdves. Kad menininkai galėtų planuoti savo veiklą 2013 metams, dabar tinkamiausias laikas supažindinti ir kitas kūrybines organizacijas, pavienius menininkus, jie galėtų įvertinti šios įstaigos galimybes ir būsimą veiklą norėtų susieti su šia profesionalų meną pristatančia institucija–Menų inkubatoriumi“,– sakė VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktoriaus pavaduotojas–Menų inkubatoriaus vedėjas Zigmas Kalesinskas.

Pusantros valandos trukusiame susitikime buvo parodyti visi iš išorės ir vidaus restauruojami dvaro pastatai: rūmai, ledainė, oranžerija, arklidės ir pasidalyta įspūdžiais, pastebėjimais, patarimais. „Tai ką pamatėme čia, Raudondvario dvare, pranoko visus lūkesčius. Būsimas Menų inkubatorius nustebino didelėmis galimybėmis.

Tai gali būti puiki salė operetėms, rimtiems muzikos kūriniams rodyti. Mes esame nusiteikę bendradarbiauti“, – sakė Kauno Valstybinio Muzikinio teatro vadovas ir operos solistas Benjaminas Želvys.

„Tinkamai įrengus sceną, apšvietimą ir sutvarkius žiūrovų salę, Menų inkubatorius ir Raudondvario dvaras gali būti patraukliausia erdve ne tik Kauno regione, bet ir Lietuvoje. Šiandien Kaune nėra salės, į kurią galima sukviesti tiek daug žiūrovų, kaip į Raudondvarį. Tai ypatingai patraukli erdvė dideliems muzikiniams projektams įgyvendinti. Žalgirio arena tinkama pop renginiams, o klasikiniams projektams salės neturime“, – tvirtai kalbėjo šio teatro vadovo pavaduotojas Rimantas Lekavičius.

Kauno šokio teatro „Aura“ direktorė ir meno vadovė Birutė Letukaitė, vos prieš kelias dienas sugrįžusi iš modernaus šokio festivalio Olandijoje, buvo kupina geranoriškų patarimų, kad šis paveldo objektas taptų patrauklia erdve šokio meistrams. „Aš beveik kiekvieną mėnesį su savo trupe šoku kurioje nors užsienio šalyje ir matau daug scenų, įrengtų įvairiausiuose statiniuose, tame tarpe ir paveldo objektuose: senuose fabrikuose, sandėliuose ir net bažnyčiose.

Svarbiausia – moderniai pastatyta scena ir geras matomumas žiūrovams. Galbūt gali visai nebūti scenos pakylos, tik puikiai apšviesta erdvė, tačiau žiūrovai susodinti kaip amfiteatre. Sprendimų yra įvairių, tačiau tai turi daryti architektai, išmanantys scenos ir žiūrovų reikalavimus. Jeigu reikia, galiu padėti surasti architektą, kuris profesionaliai konsultuotų, kad tik pastatytumėte gerą salę, bet nesugadintumėte šios erdvės ir neapribotumėte jos unikalių galimybių“, – patirtimi dalinosi viena ryškiausių Lietuvos šiuolaikinio šokio asmenybių B. Letukaitė.

Šio teatro renginių vadybininkė Gintarė Masteikaitė kalbėjo apie galimybę čia, Raudondvario menų inkubatoriuje, rengti tarptautinius šokio festivalius. „Dažnai turime atsisakyti šokio trupių projektų iš užsienio, nes neturime tinkamos scenos ir salės jiems parodyti. Tai kas bus čia, galėtų tarnauti ir šokio menui“, – sakė Tarptautinio šokio festivalio AURA koordinatorė G. Masteikaitė.

„Tai, ką pamatėme šiandien, nustebino. Unikalus statinys ir projektas! Ši erdvė tarnaus profesionaliam menui, todėl turėtų būti ir profesionaliai įrengta, viskas suplanuota labai apgalvotai ir ekonomiškai, kitaip nebus joje ko veikti ir galiausiai teliks nuomoti vestuvių pobūviams“, – sakė VšĮ Tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijos „Balta“ direktorė Jolanta Šmidtienė.

Garsi tekstilininkė Lina Jonikė žavėjosi Menų inkubatoriaus tikslais, dideliais užmojais ir būsimomis galimybėmis.

VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktorė Snieguolė Navickienė dėkojo menininkams už galimybę pasidalyti mintimis, patirtimi ir vylėsi, kad Raudondvario pilies dvare ateityje puikiai sąveikaus profesionalus menas ir muziejinės vertybės, išpuoselėta gamta ir pramogos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: