algirdasbutkevicius.lt archyvo nuotr.

Seime antradienį svarstant Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Algirdo Butkevičiaus kandidatūrą į premjero postą, rėmėjai jį gyrė už toleranciją ir atsargumą, opozicijos atstovai teigė pasigendantys tvirtumo.

“Susidaro įspūdis, kad A.Butkevičius yra tapęs politinės situacijos Lietuvoje įkaitu. Viena vertus, turėdamas griežtą ir aiškią prezidentės poziciją, ir kita vertus, turėdamas partnerį – Darbo partiją (…). Papuolus tarp dviejų ugnių svarbu išlaikyti stuburą, principingumą. Klausantis Algirdo Butkevičiaus, atrodo, kad to stuburo stokojama”, – ketvirtadienį iš Seimo tribūnos sakė opozicinės Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis.

Kitos opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtino, kad konservatoriai negali palaikyti A.Butkevičiaus kandidatūros, nes nemato, kad “patvirtinus tokią kandidatūrą valstybė eitų į priekį”.

Tuo metu A.Butkevičiaus vadovaujamos centro-kairės koalicijos partneriai teigė, kad tai patyręs, kompetetingas, tolerantiškas politikas.

“Mūsų Algirdas yra atsargus žmogus”, – sakė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

“Tai vienintelis kandidatas, kuris Seime sugebėjo sutelkti valdančiąją daugumą ir stiprią valdančiąją daugumą. Kiek supratau, ir kitiems buvo siūloma tai padaryti”, – pabrėžė “tvarkietis” Valentinas Mazuronis.

Anot jo, kandidato kompetencija ir patyrimas nekelia abejonių.

“Tuo pačiu tai žmogus, kuris ieško kompromisų, ieško sprendimų. Tai žmogus, kuris sugeba pasakyti: taip, galbūt čia aš suklydau”, – gyrė V.Mazuronis.

“Drąsos kelio” partijos frakcijos atstovas Povilas Gylys nebuvo tikras, ar būsimasis premjeras turės pakankamai valios priimti sprendimus, kurie reikalingi šaliai, ar atsispirs privačių interesų grupių spaudimui.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas kandidatą į premjerus apibūdino kaip tolerantišką, kompetentingą specialistą, gerą finansininką.

Kalbėdama apie kandidarą konservatorė Rasa Juknevičienė sakė, kad su A.Butkevičiumi premjero poste “Lietuvos modernizacija visiškai atidedama”.

“Šiandien mažiausiai kalbama apie naujas idėjas, apie ambicingus iššūkius, jų tiesiog nėra. Visa žiniasklaida pilna komentarų apie silpną kandidato asmenybę, apie blaškymąsi, negebėjimą atsispirti šantažams. Kokia bus kryptis valstybės, kuri lygiai prieš dešimt metų buvo pakviesta į stipriausių demokratinių valstybių organizaciją NATO? Kol kas – visiška migla. Į Europą pasiųsta žinia, kad abejojama dėl svarbių energetinio saugumo projektų, Kremliaus valdoma žiniasklaida trina rankas”, – pareiškė R.Juknevičienė.

“Deja, šiandien neįsivaizduoju premjero A.Butkevičiaus tuo pačiu lygiu be popierėlio, be vertėjo diskutuojančio su Latvijos ir Estijos premjerais, galinčiais laisvai siųsti savo įžvalgas ne tik apie jų valstybės, bet ir apie ES, NATO perspektyvas. Tuo labiau skauda įsivaizduojant pokalbį su skandinavais, kitais ES lyderiais. Reikės labai daug mokytis, bet ar laikas Lietuvai blaškytis ir mokytis? (…) Lietuvos modernizacija akivaizdžiai atidedama”, – apgailestavo konservatorė.

Lietuvos Konstitucija numato, kad ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas. Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo turi Seimui pristatyti savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę bei pateikti svarstyti jos programą.

A.Butkevičius gimė 1958 metų lapkričio 19 dieną Radviliškio rajono Paežerių kaime. 1977 metais jis baigė Radviliškio rajono Šeduvos vidurinę mokyklą, 1984 metais Vilniaus inžinerinio statybos institute (dabar – Vilniaus Gedimino technikos universitetas) Ekonomikos fakultete įgijo inžinieriaus ekonomisto specialybę, 1990-1991 metais studijavo Lietuvos vadybos akademijoje ir įgijo technikos vadybininko kvalifikaciją, 1995 metais studijavo Kauno technologijos universiteto vadybos magistrantūroje.

Kandidatas į premjerus yra stažavęsis Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Danijoje. 2008 metais A.Butkevičius tapo socialinių mokslų daktaru.

Darbinę karjerą jis pradėjo 1982 metais Vilkaviškio rajono gamybiniame susivienijime “Žemūktechnika”, 1985-1990 metais ėjo Vilkaviškio vykdomojo komiteto architekto, valstybinės statybos ir architektūros skyriaus inspektoriaus pareigas. 1991-1995 metais A.Butkevičius buvo Vilkaviškio rajono valdytojo pavaduotojas, 1995-1996 metais – bendrovės “Vilkauta” rinkotyros ir rinkodaros direktorius.

Nuo 1996 metų jis renkamas Seimo nariu. 2004-2005 metais A.Butkevičius ėjo finansų ministro, 2006-2008 metais – susisiekimo ministro pareigas.

Po Seimo rinkimų valdančiąją daugumą suformavo Lietuvos socialdemokratų, “Tvarkos ir teisingumo”, Darbo partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Jos naujajame parlamente turės 86 vietas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: