© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiaurės šalių politikai šią savaitę Osle patvirtino naujas bendradarbiavimo su Baltijos šalimis gaires.

Naujosios gairės priimtos Norvegijos sostinėje Osle, kur vyko 65-oji Šiaurės tarybos sesija. Jos yra pagrindinis bendradarbiavimo tarp Šiaurės ir Baltijos šalių dokumentas.

“Naujųjų gairių tikslas – žinoti, kaip bendradarbiauti, kokie yra principai ir prioritetai. Manau, kad naujos gairės yra svarbus ženklas, pabrėžiantis bendradarbiavimo svarbą. Šios gairės galios visą laiką ir bus įvertintos po kelerių metų. Manau, kad tai yra ženklas, kad bendradarbiavimas su Baltijos šalimis yra labai svarbus. Naujos gairės, palyginti su ankstesnėmis, yra šiek tiek konkretesnės”, – BNS sakė Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje direktorius Bo Haraldas Tillbergas.

Naujosios gairės numato, jog pagrindinis dėmesys bus skiriamas bendradarbiavimui abipus sienų, organizuoto nusikalstamumo, prekybos žmonėmis prevencijai, aplinkosaugai, taip pat ekonominių ir socialinių ryšių stiprinimui, įmonių socialinės atsakomybės kėlimui, demografijai, tarpparlamentiniam bendradarbiavimui ir ryšiams tarp šalių nevyriausybinių organizacijų.

Ligšiolinės gairės priimtos 2009 metais, jos galioja iki šių metų pabaigos.

Aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių – Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos – bendradarbiavimas vyksta nuo 1992 metų. Susitikimuose aptariamos tarptautinės politikos aktualijos, įvairūs praktiniai bendradarbiavimo klausimai. Kasmet vyksta šių valstybių ministrų pirmininkų, užsienio reikalų ministrų, užsienio reikalų ministerijų valstybės sekretorių susitikimai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: