(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien prasidėjo jau 5-oji Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuojama socialinė akcija „Smurtui prieš vaikus – NE“. Šįkart surengtas neįprastas jos pristatymas – vienoje sostinės fotostudijoje susirinkę vaikų globos namų, dienos centrų vaikučiai ir žinomi šalies krepšininkai – Steponas Babrauskas, Mantas Kalnietis, Martynas Gecevičius – surengė fotosesiją.

Šia iniciatyva garsūs Lietuvos sportininkai ir mažieji jų bičiuliai parodė, kaip galima sukurti vaikystę be melo, pykčio ir smurto, atkreipė dėmesį į problemas, su kuriomis susiduria įvairaus amžiaus vaikai. Jie pakvietė vienytis visus, neabejingus vaikų problemoms, bendram tikslui – plėsti nesmurtinę vaikų auklėjimo ir bendravimo su vaikais kultūrą.

„Džiaugiuosi, kad prie akcijos prisijungė dar daugiau žinomų ir gerbiamų žmonių. Jų pozicija yra labai svarbi – girdima ir veiksminga. Esu tikras, kad bendradarbiavimas su krepšininkais šios socialinės akcijos metu daugelį paskatins ne tik susimąstyti, bet ir perkainoti vertybes, keistis, tapti atsakingesniais ir jautresniais vaikų problemoms“, – įsitikinęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Įsimintiniausios šio susitikimo akimirkos buvo įamžintos nuotraukose, iš kurių vėliau bus kuriami ir gaminami akcijos plakatai, kviesiantys tarti: „Smurtui prieš vaikus – NE“.

„Būti tokios akcijos veidu – geras jausmas, o juolab joje sudalyvauti. Ši bendra iniciatyva su vaikais yra prasminga ir maloni. Tuo labiau, kad pats auginu sūnų, todėl turiu rodyti pavyzdį“, – sakė „Lietuvos ryto“ komandos kapitonas S. Babrauskas.

Jam antrino ir naudingiausias LKL žaidėjas iš „Lietuvos ryto“ M. Gecevičius. „Vaikai tai mūsų ateitis, todėl juos reikia mylėti, saugoti ir jais rūpintis. Manau, kad smurto prieš vaikus problema yra pakankama didelė, o tai ypač matoma viešojoje erdvėje, kaip smurtaujama prieš vaikus šeimoje, mokykloje. Labai gerai, kad organizuojamos tokios akcijos, nes jos yra naudingos“, – kalbėjo M.Gecevičius.

„Žalgirio“ įžaidėjo M. Kalniečio nuomone, šiuolaikinėje skubančioje visuomenėje, kuomet dažniausiai trūksta laiko ne tik sau, bet ir artimiesiems, smurto prieš vaikus problema tampa dar aktualesnė. „Kaip dauguma problemų taip ir ši, prasideda nuo tėvų, santykių šeimoje. Todėl norėdami sumažinti smurto prieš vaikus atvejų, pirmiausia jos šaknų turime ieškoti šeimoje. Jei tik krepšininkai gali prie to prisidėti, kodėl gi ne“, – teigė M. Kalnietis.

Ankstesniais metais vykusios socialinės akcijos „Smurtui prieš vaikus – NE“ jau davė teigiamų rezultatų. Pastebima, kad išaugus visuomenės informuotumui, vis daugiau įvairaus amžiaus vaikų jau moka identifikuoti smurtą ir supranta, kad su jais taip neturėtų būti elgiamasi. Būtent todėl atsakingos institucijos, tarp jų ir ginančios vaiko teises, sulaukia vis daugiau skundų dėl smurto atvejų.

Tai patvirtina ir pastarųjų metų statistiniai duomenys, kurie rodo, kad kasmet registruojama daugiau skundų dėl smurto atvejų prieš vaikus. Tai reiškia, kad suprasdami sau daromą žalą jauni žmonės vis mažiau bijo pranešti apie skriaudą, išdrįsta prabilti ir pasakyti apie kamuojamas problemas.

Šiemet akcija „Smurtui prieš vaikus – NE“ rengiama bendradarbiaujant su Lietuvos krepšinio federacija ir 2011 m. Europos vyrų krepšinio organizaciniu komitetu.

LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: