(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šią savaitę Lietuvos mokyklose startuoja sveikos mitybos projektas „Supervaikai”, kurio metu daugiau nei 10 tūkst. pradinių klasių mokinių bus dėstomi sveikos mitybos pagrindai. Viešojo ir verslo sektoriaus iniciatyva organizuojamo sveikos mitybos ir gyvensenos projekto įgyvendinimu Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Ukmergės mokyklose rūpinsis Visuomenės sveikatos biurų specialistai.

Projekto „Supervaikai” poreikį padiktavo 2010 m. rugsėjo mėnesį Lietuvos mokyklose įsigaliojusi nauja vaikų maitinimo tvarka, pagal kurią buvo uždrausti pardavinėti vaikų sveikatai nepalankūs maisto produktai – bulvių traškučiai, kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, konditerijos gaminiai su šokoladu arba kremu, gazuoti gėrimai ir t.t.

Pirmojo šio projekto etapo, kuris tęsis iki balandžio mėnesio, metu pradinių klasių moksleiviams bus vedamos integruotos teorinės ir praktinės pamokos, kurių metu Visuomenės sveikatos biurų visuomenės sveikatos priežiūros specialistai švies vaikus sveikos mitybos ir gyvensenos temomis.

Vieno iš projekto iniciatorių Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistės Valės Kryžauskės teigimu, įsigaliojusi nauja tvarka yra būtina ir sveikintina, tačiau ji neapsaugo vaikų nuo vis dažniau daromų mitybos klaidų ir iš to kylančių sveikatos problemų.

„Retas vaikas rinkdamasis maistą pertraukų metu ar po pamokų vadovaujasi sveikos mitybos principais. Projekto metu supažindindami vaikus su nesveikuose maisto produktuose tykančiais pavojais ir pagrindiniais maisto pasirinkimo bei derinimo principais, tikimės prisidėti prie geresnės jų sveikatos ir galimybės išvengti tokių ligų, kaip nutukimas, cukrinis diabetas ir kt.“, – sako V. Kryžauskė.

Jos teigimu, integruotų pamokų metu patrauklia forma ir moderniomis vaizdinėmis priemonės vaikams bus perteikiami esminiai maisto produktų pasirinkimo ir jų derinimo principai, vadovaujantis nuo šių metų LR Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinta nauja mitybos piramide.

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjo dr. Almanto Kranausko teigimu, pakeitimai iki šiol Lietuvoje taikytoje mitybos piramidėje buvo atlikti atsižvelgiant į pasikeitusią netaisyklingos mitybos keliamų problemų ir ligų statistiką tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp vaikų.

„Sveikos mitybos projekto „Supervaikai” metu vaikams bus perteikiama jau naujos mitybos piramidės principai, kurių laikymasis turėtų užtikrinti mažėjantį su mitybos problemomis susijusių ligų paplitimą, didesnį atsparumą įvairioms infekcinėms ligoms, geresnę vaikų savijautą bei didesnį darbingumą ir ištvermingumą”, – sako A. Kranauskas.

Sveikos mitybos projektą pradinių klasių mokiniams „Supervaikai” inicijuoja Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras, Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Ukmergės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir mažmeninės prekybos tinklas „Rimi Lietuva”.

Visuomenės sveikatos biurai (VVSB) yra savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros biudžetinės įstaigos, vykdančios savivaldybės teisės aktų nustatytas visuomenės sveikatos priežiūros funkcijas. VSB taip pat užsiima visuomenės sveikatos stebėsena, visuomenės sveikatos stiprinimu ir atlieka vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros funkcijas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: