Sumažinus PVM tarifą - viešbučiai atgavo konkurencingumą
(c) KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, per pirmąjį 2011 m. ketvirtį viešbučiai į valstybės biudžetą sumokėjo 9,2 mln. litų mokesčių, t.y. 28 proc. daugiau, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Tarp jų PVM – net 70 proc. daugiau. 2010 metų pirmą ketvirtį viešbučiai sumokėjo 2,2 mln. litų PVM, šių metų pirmą ketvirtį, kai galiojo sumažintas PVM tarifas, sumokėta gerokai daugiau – 3,8 mln. litų – šio mokesčio.

VMI duomenis, bendros viešbučių pajamos per 2011 m. pirmąjį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo apie 14 proc. ir siekė apie 78,9 mln. Lt, tarp jų PVM apmokestinamos pajamos padidėjo net 41 proc. (nuo 49 mln. Lt iki 69 mln. Lt), vidutinis mėnesinis samdomų darbuotojų skaičius išaugo 6 proc.

„Ką prognozavo ekonomikos ekspertai, ką sakėme mes, svarstant, ar taikyti mažesnį PVM apgyvendinimo paslaugoms, tai ir įvyko. Sumažinus PVM tarifą apgyvendinimo paslaugoms, Lietuvos viešbučiai atgavo konkurencingumą regione, o tai naudinga tiek visam sektoriui, tiek valstybės biudžetui. Padidėjo viešbučių užimtumas, pajamos, o tuo pačiu – ir į valstybės biudžetą sumokami mokesčiai, įdarbinta daugiau žmonių“, – teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

„Akivaizdu, kad viešbučių rodikliai sparčiai gerėja, bet padėtis šiame sektoriuje išlieka vis dar gana sudėtinga. Įmonių nuostoliai šių metų pirmą ketvirtį siekė 12 mln. litų ir buvo beveik tris kartus mažesni nei praėjusių metų pirmą ketvirtį.

Nors apgyvendinimo įmonių pardavimai gerokai padidėjo, tačiau jie dar nesiekia prieš krizę buvusio lygio. Pagrindinė pajamų augimo priežastis – didesnis užsienio svečių apgyvendinimas. Jei PVM sumažinimas turėjo tikslą padidinti paslaugų eksportą (užsieniečių pagyvendinimą), tai net iš pirmo ketvirčio duomenų matosi, kad šis tikslas buvo pasiektas“, – sako Romualdas Trumpa, UAB „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas.

Kaip jau skelbta anksčiau, Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį 2011 m. ketvirtį viešbučiuose ir svečių namuose apgyvendinta 26,1 proc. daugiau svečių, iš jų užsieniečių – 40,8 proc. daugiau, nei per tą patį 2010 m. laikotarpį.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: